La UPV aconsegueix un projecte del programa Tempus de la UE
La UPV aconsegueix un projecte del programa Tempus de la UE, dotat d’un pressupost de quasi 900.000 euros, en el camp de la informàtica industrial
El Projecte MEDIS de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha superat tots els talls del programa Tempus, l’exigent convocatòria de la Unió Europea, i ha aconseguit l’assignació d’un pressupost de quasi 900.000 euros per a dur a terme, durant els pròxims tres anys, l’elaboració de material docent per a impartir estudis de màster en el camp de la informàtica industrial.
MEDIS -abreviatura del nom de l’estudi A Methodology for the Formation of Highly Qualified Engineers at Masters Level in the Design and Development of Advanced Industrial Informatics Systems (un mètode per a la formació d’enginyers altament qualificats a nivell de màster en el disseny i desenvolupament de sistemes informàtics industrials avançats)- és un projecte liderat al 100% per treballadors de la UPV, que agrupa onze universitats diferents, cinc pertanyents a la Unió Europea i sis a països d’Europa de l’Est.
Les institucions presents en el projecte són: la Malardalen University (Suècia), la Universitat de Porto (Portugal), la University of Stuttgart (Alemanya), la Technical University of Sofia (Bulgària), la National Technical University of Ukraine-Kíev Polytechnic Institute i l’Odessa National Polytechnical University (ambdues d’Ucraïna), la Universitat Politècnica Estatal de Sant Petersburg i la Petrozavodsk State University (Rússia), l’A el-Farabi Kazakh National University i la Pavlodar State University (Kazakhstan), a més de la mateixa UPV.
Un reconeixement a la qualitat dels plans d’estudis de la UPV
L’assignació del projecte és una fita per a la UPV, que fins avui únicament havia participat com a sòcia en diferents projectes del programa Tempus, l’objectiu del qual és la modernització de l’ensenyament superior als països associats de l’Europa de l’Est, l’Àsia Central, els Balcans Occidentals i la regió mediterrània. Ara, per primera vegada, rep finançament de la Unió Europea per a desenvolupar durant tres anys una iniciativa sota aquest segell.
I és que el programa Tempus té un elevat nivell d’exigència i competitivitat. No en va, dels 937 projectes presentats a aquesta sisena convocatòria, només un 18% (171) han aconseguit finançament. És per això que Juan Miguel Martínez Rubio, cap del Gabinet del Rector i responsable de la política internacional de la UPV, ha destacat la importància d’aquest assoliment.
Martínez Rubio va assenyalar que “la UPV segueix impulsant nous formats docents i treballant en l’ampliació de l’oferta acadèmica en anglès per a atraure el talent nacional i de més enllà de les nostres fronteres. En aquest sentit, el segell Tempus suposa un reconeixement més a la qualitat dels nostres plans d’estudis i al prestigi de la nostra formació de màster en l’àmbit internacional”.
Assignatures d’Informàtica Industrial de l’ETSED com a model
El projecte MEDIS, concretament, consisteix en l’elaboració de material docent per a impartir estudis de màster en el camp de la informàtica industrial. Tal com va explicar Martínez Rubio, “en aquest termini, hem de confeccionar un curs complet sobre informatització de projectes industrials, incloses totes les unitats temàtiques i les pràctiques compromeses, de manera que el resultat es puga exportar a les universitats sòcies dels països de l’Est”.
Quant a la impartició del curs, Martínez Rubio va apuntar que “s’ha previst que la major part d’aquest siga presencial, encara que es desenvoluparan també aplicacions per a dispositius mòbils i pràctiques a distància”. En aquest sentit, “fa anys que la UPV elabora materials i aplica metodologies actives a les aules, per la qual cosa aquesta experiència serà clau en el desenvolupament del projecte. Per a aquest cas, es prenen com a model assignatures d’Informàtica Industrial, que s’imparteixen a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria del Disseny (ETSED)”.
Amb aquest projecte, es pretenen estendre els mètodes que apliquen amb èxit les universitats de l’espai europeu d’educació superior (EEES) a les universitats dels països socis, portant el treball real de l’enginyer a les aules. Tal com estableix la convocatòria, en definitiva, l’objectiu és promoure la convergència voluntària dels sistemes d’ensenyament superior dels països no inclosos en l’EEES, aspiració a la qual col·laborarà el present projecte liderat per la UPV.♦