Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Es pot millorar la dieta mediterrània per combatre l’obesitat? / UIB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

gran baixa

Un equip d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears, de l’Hospital Son Llàtzer i de l’Hospital Universitari Son Espases avaluaran l’efectivitat d’una dieta mediterrània baixa en calories combinada amb activitat física i teràpia conductual per prevenir malalties cardiovasculars.  

 El grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la Universitat de les Illes Balears participa, juntament amb investigadors dels Serveis de Cardiologia i Medicina Interna de l’Hospital Son Llàtzer i del Servei d’Anàlisis Clíniques de l’Hospital Universitari Son Espases, en el projecte de recerca Predimed Plus. Aquesta iniciativa té com a objectiu comparar l’efecte de la dieta mediterrània tradicional amb el d’una intervenció intensiva basada en una dieta mediterrània baixa en calories, promoció de l’activitat física i teràpia conductual en la prevenció de malalties cardiovasculars associades a l’obesitat.

 El projecte Predimed Plus, en el qual participen vint grups de recerca integrats en el Consorci de Recerca Biomèdica en Xarxa – Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn), farà un seguiment durant almenys sis anys de 6.000 pacients voluntaris de tot l’Estat d’entre 55 i 75 anys amb sobrepès, per estudiar, des d’una perspectiva multidisciplinària, noves solucions al sobrepès i l’obesitat, una epidèmia que ja afecta el seixanta per cent de la població adulta de l’Estat i que comporta un alt risc de patir malalties cardiovasculars i altres patologies relacionades.

 En aquest marc, els investigadors de la UIB, de l’Hospital Son Llàtzer i de l’Hospital Universitari Son Espases, dirigits pel doctor Josep Antoni Tur Marí, catedràtic de Fisiologia de la UIB, s’encarregaran de fer el seguiment durant sis anys dels 300 pacients voluntaris de Mallorca que participaran en aquest assaig clínic.

Els beneficis de la dieta mediterrània

 La recerca parteix d’una perspectiva innovadora que considera que, a llarg termini, una dieta rica en greixos vegetals (oli d’oliva, fruita seca) com la dieta mediterrània és més efectiva que una dieta baixa en greixos per prevenir l’obesitat i les malalties cardiovasculars associades.

 Aquesta conclusió és el resultat del projecte Predimed I, una recerca prèvia a través de la qual els investigadors del CIBERobn varen determinar que una dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge o fruita seca va reduir en un trenta per cent els esdeveniments clínics de malalties cardiovascular després de cinc anys d’intervenció, en comparació amb una dieta baixa en greixos.

 Ara, els investigadors del projecte Predimed Plus cerquen fer una passa més, i per això compararan la dieta mediterrània tradicional amb una dieta mediterrània baixa en calories per determinar quina de les dues és més efectiva per prevenir l’obesitat i les malalties cardiovasculars relacionades. D’aquesta manera, cerquen disposar d’evidència experimental suficient que avali que la pèrdua de pes intencional basada en la dieta mediterrània i un estil de vida saludable comporta una disminució de la mortalitat cardiovascular i una menor incidència de les malalties cardiovasculars a llarg termini.

 S’espera que aquesta nova recerca permeti conèixer les sinergies entre els efectes d’una intervenció intensiva sobre la pèrdua de pes (restricció calòrica, activitat física i teràpia conductual) i els efectes beneficiosos d’una major adherència a una dieta d’alta qualitat, com és la dieta mediterrània, en la prevenció de la incidència de les malalties cardiovasculars. ♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere