Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Comunicat de l’equip de govern de la Universitat de Barcelona sobre el bloqueig del Claustre

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

escut_ub

 Ahir, 25 de febrer de 2014, la Universitat de Barcelona va informar, a través d’un comunicat institucional, de la impossibilitat de celebrar la sessió extraordinària del Claustre de la institució que havia de debatre i votar la proposta de reforma del nostre Estatut, a causa de l’actitud intransigent d’un grup d’estudiants.

 Des de l’equip de govern de la Universitat de Barcelona volem denunciar públicament l’acció de bloqueig que van patir els membres del Claustre. Amb aquesta denúncia, creiem copsar el sentiment dels claustrals i d’un gran nombre de persones que formen part de la Universitat de Barcelona.

 Volem fer una crida a tots els col·lectius de la Universitat per buscar vies que permetin garantir els drets democràtics de tothom, d’expressió, de reunió i de representació institucional a tots els nivells. No és admissible que cap grup, ja sigui petit o gran, intern o extern, paralitzi el funcionament normal d’una institució que es governa i s’organitza a partir de principis i protocols democràtics, d’autonomia pròpia i inequívocs, recollits en el seu Estatut.

 Independentment de les diferències legitimes, no es pot coartar el debat de la ponència i de les esmenes, treballades des de la dedicació, el consens i la voluntat de contribuir a millorar la nostra Universitat i el seu funcionament. En un moment en què es reclama socialment poder participar i votar, la Universitat no pot esdevenir un lloc on aquest dret democràtic sigui vulnerat.

 Els tres punts que fonamenten la denúncia de l’equip de govern són els següents:

1.El Claustre és la màxima institució representativa i consultiva de la UB, elegida directament des de tots els col·lectius i centres. Impedir la reunió del màxim òrgan democràtic de la Universitat ens aboca a un punt de no retorn. El Claustre de la UB, que s’haurà de renovar molt aviat per imperatiu normatiu i democràtic, s’haurà de tornar a reunir els propers mesos i ho haurà de fer amb la normalitat que el caracteritza. Per això, necessitarem la col·laboració de tots els membres de la comunitat universitària.

2.La reforma de l’Estatut que s’havia de debatre havia sorgit i s’havia articulat a partir de moltes hores de feina i discussió en diferents comissions; la darrera va ser constituïda per un nombre important de persones sorgides del mateix Claustre, en representació de tots els col·lectius. La ponència avalada pel rector i l’equip de govern era la proposada per la mateixa Comissió Tècnica de Claustrals, que n’havia votat tot l’articulat. En paral·lel, alguns claustrals havien proposat esmenes en alguns punts, de manera particular o col·lectiva. Debatre i votar tant la ponència com les esmenes hauria estat un acte de màxima significació democràtica, que legitima tota la institució i afirma la nostra voluntat i capacitat d’autonomia, funcionament intern i autogovern. L’acció de bloqueig dels accessos al Paranimf és, en canvi, un acte antidemocràtic que desautoritza des de la seva arrel tota pretesa discrepància o crítica amb el funcionament de la universitat pública.

3.Les reserves i desconfiances que alguns membres de la comunitat universitària poden sentir envers alguns plantejaments que arriben des de fora i que es perceben com una pèrdua de l’autonomia universitària no es combaten disminuint la nostra pròpia capacitat organitzativa i de reforma, o instal·lant-nos en la inacció. Ben al contrari, seguirem afirmant la nostra autonomia de govern exercint-la, i ajudant a fer que tota la comunitat, tant estudiants com personal docent i investigador i personal d’administració i serveis, puguin seguir desenvolupant el seu dret de representació a tots els nivells en la presa de decisions.

 Així, reafirmem el nostre suport i reconeixement a tots els membres, que fan dia a dia un esforç addicional a les seves tasques acadèmiques, científiques, administratives, tècniques, d’aprenentatge i d’estudi pel bon govern i funcionament de la universitat pública.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere