Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

TalentLab presenta nous tallers i un cicle de diàlegs obert al públic

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

slideshow_01-de54dbd667

És la tercera edició d’aquest projecte del CSIC
Els tallers avaluen els recursos co-creats amb professors I investigadors
El cicle de diàlegs explora les hibridacions naturatecnologia en un producte transgènic, un exosquelet robòtic i en el paisatge de Fukushima

¿Els humans hem manipulat i encreuat varietats vegetals des de sempre amb una finalitat alimentària? ¿quin paper juga la tecnologia per a una investigadora en agrigenòmica, un arqueòleg o un historiador de la ciència?

¿Serem en el futur tots com ciborgs? ¿Els límits entre la biologia i la tecnologia són els mateixos per a un enginyer robòtic, una antropòloga cultural o un activista de diversitat funcional?

¿Pot el paisatge de Fukushima, ara abandonat pels alts nivells de radioactivitat, seguir una evolució ‘natural’? ¿L’accident és viscut de la mateixa manera per una persona local de la regió, per una geòloga o un historiador de la tecnologia?

 Aquestes i altres preguntes seran abordades en la tercera edició de TalentLab, que arrenca el proper març amb la novetat d’un cicle de diàlegs interdisciplinaris oberts al públic. Sota el títol “Natures híbrides: un objecte, un cos i un paisatge”, el cicle explora les hibridacions natura-tecnologia: un producte transgènic (objecte), un exosquelet robòtic (cos) i Fukushima (paisatge). Els tres són ‘productes’ de la recerca en els què no és fàcil destriar on queda la natura i on la tecnologia, i on es difumina la dualitat natural-artificial.

 La intenció és crear l’ocasió per a l’encontre interdisciplinari, la conversa i la reflexió.

Talentlab. Co-crear continguts científics amb el públic, enguany en la seva tercera edició, està impulsat per la Delegació del CSIC a Catalunya, en col·laboració amb la Mandarina de Newton i el finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Economía y Competitividad.

 Es tracta d’un projecte participatiu que posa a treballar a diferents comunitats amb l’objectiu de dissenyar conjuntament continguts científics educatius i divulgatius. El projecte compta amb dues línies de treball, una dirigida a la comunitat educativa i una altra oberta al públic.

 Com a resultat de les anteriors edicions, la línia “Professorat” ha coproduït set recursos educatius amb la participació de professors, investigadors i perfils relacionats. Els recursos plantegen temes originals i formats variats que poden anar des de la recreació de les tècniques artesanals de la ceràmica al neolític fins al plantejament d’una missió espacial al planeta Mart a través d’un videojoc passant per un protocol de pràctiques per estudiar el canvi de sexe dels cargols marins provocat per un contaminant. Tots situen l’alumnat com a protagonista de l’activitat, la qual cosa pretén afavorir la capacitat de recerca, la creativitat i la reflexió d’aquest.

 La línia “Públic”, iniciada a la segona edició, va definir els eixos bàsics d’una exposició com a ‘excusa’ per pensar col·lectivament formes de divulgar la recerca més enllà de la mirada especialitzada. A partir de les reflexions generades durant els tallers oberts al públic es va crear una exposició co-creada i compartida amb el públic que s’inaugurà el
passat dia 22 d’octubre a la Residència d’Investigadors (CSIC Generalitat de Catalunya).

 Enguany, les dues línies de treball evolucionen amb nous tallers i amb un cicle de diàlegs obert al públic. La línia “Professorat” organitza tres tallers que analitzaran per parelles els recursos educatius co-produïts.

 La línia “Públic” prossegueix en l’exploració de noves formes de divulgar la recerca amb el cicle de diàlegs “Natures híbrides: un objecte, un cos i un paisatge”.♦

AGENDA

 El primer diàleg se centrarà en un producte transgènic (arròs daurat). El 5 de març a les 18.00 h, a la Residència d’Investigadors, (c/Hospital, 64. Barcelona).

 Resultats i recursos de les dues edicions anteriors de TalentLab en una mostra expositiva. El proper 28 de febrer a les 19.00h, a l’Espai de la Mandarina de Newton (C/ Montseny, 12. Barcelona).♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere