Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Les mobilitzacions d’estudiants universitaris i de secundària

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

barcelona

 El malestar davant les polítiques educatives es va fer visible ahir dijous a les aules de les universitats i dels instituts. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) va convocar una jornada de vaga i diferents mobilitzacions a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears per entre els universitaris i els estudiants de secundària. També l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) ha cridat els alumnes de secundària a mobilitzar-se “perquè la convocatòria sigui global i com més representativa millor”. Es faran concentracions a diferents ciutats en contra d’una educació que és “dia rere dia més precària, més elitista, més exclusiva i més alienant”.

 Més d’un miler d’estudiants a Barcelona marxen per l’educació pública

 Més d’un miler d’estudiants, sobretot de Secundària, han marxat aquest dijous pels carrers de Barcelona en defensa de l’educació pública.

 Ho han fet en dues manifestacions, una que ha arrencat des de la Borsa de Barcelona i una altra a plaça Universitat, per protestar contra un model educatiu que qualifiquen de “classista i mercantilista” i per demanar insubmissió a la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE).

 El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que ha convocat la vaga estudiantil d’aquest dijous, ha organitzat de les 11.30 a les 13.15 hores la manifestació amb gairebé un miler de joves –600 segons la Guàrdia Urbana–, que ha transcorregut des de Passeig de Gràcia a Via Augusta, on hi ha la Conselleria d’Ensenyament, i s’han realitzat protestes a 26 ciutats més del territori de parla catalana.

 Mitja hora després, l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) ha iniciat una altra protesta amb el lema ‘Contra la imposició, insubmissió a la Lomce’, que ha aglutinat 250 estudiants segons la Guàrdia Urbana –3.000 segons l’associació–, els qui han baixat per Via Laietana fins a plaça Sant Jaume i s’ha dissolt a les 13.50 hores.

 Fonts de l’AJEC han explicat que no s’han sumat a la manifestació del SEPC, perquè aquests no l’havien comunicat prèviament als Mossos d’Esquadra, i han relatat que faran una campanya per buscar maneres d’insubmissió contra la reforma del ministre d’Educació, José Ignacio Wert.

 La marxa del SEPC, que ha tallat el trànsit al seu pas –als carrers Diputació, Aragó, Aribau i Via Augusta–, s’ha vestit de banderes independentistes, feministes i socialistes, i els estudiants han cridat ‘Mas, cabró, rectalla’t els collons’, ‘Menys policia i més educació’ i ‘Qué passa? Que privatitzen massa’, entre d’altres consignes.

 Una de les portaveus del sindicat, Tura Tusell, ha apuntat als mitjans que el sistema educatiu actual és elitista perquè “exclou les classes populars cada vegada més” amb la pujada de taxes, i ha afegit que és espanyolitzador i beneficia el capital i les empreses. 

Lliurament del manifest

 A l’arribar cap a les 13.00 hores a la Conselleria d’Ensenyament, escortats per desenes de furgons policials, dos estudiants han pujat les escales de l’edifici, protegides per diversos agents antiavalots, a qui les joves han volgut lliurar el manifest de la vaga, que reclama una “educació pública i de qualitat”, i lamenta l’atac al català a la Comunitat Valenciana, les Illes Balears i Catalunya.

 Malgrat que els policies els indicaven que no podien pujar, les alumnes han avançat i els han dit: “Només tenim 15 anys. El nostre motiu és que no ens escolten i volem fer arribar un missatge”, al que un agent ha accedit i recollit la nota, que s’ha guardat a l’armilla.

 A continuació, han llegit el text als seus companys i després de fer un cercle, els estudiants han cremat un ninot amb la cara de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, que estava a un carro de la compra, el que han acompanyat amb consignes com ‘Alerta, Convergència, se’ns acaba la paciència’ i ‘No a la privatització’.

 A l’acabar la marxa –sense altres incidents que el llançament d’ous i pintura contra seus d’entitats financeres i la Conselleria–, els organitzadors han animat els estudiants a participar a la manifestació d’universitaris convocada a les 19.00 hores a plaça Espanya.

Seguiment desigual de la vaga d’estudiants a la UAB i la UB

 Seguiment desigual de la vaga d’estudiants a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB). El campus de Bellaterra ha comptat amb una afluència d’alumnes “sensiblement menor” al d’una jornada habitual. Tot i així, en algunes facultats, com és el cas de Veterinària, l’activitat s’ha desenvolupat amb relativa normalitat. D’altra banda, piquets d’estudiants han impedit fer classe en diverses facultats de la UB, i fins i tot han tancat algunes portes amb cadenes i silicona. Els centres de la UB de Farmàcia, Geologia o Medicina han impartit docència amb absoluta normalitat. 

Mig miler d’estudiants es manifesten pels carrers de Lleida en defensa d’una educació pública de qualitat i en català

 Uns 500 estudiants universitaris i de secundària s’han manifestat aquest migdia pels carrers de Lleida per mostrar el seu rebuig a la LOMCE i a les retallades i reivindicar així “una educació digna, de qualitat, gratuïta, plural i en català”. L’augment de taxes, la reducció de les beques, la privatització de les universitats, el Pla Bolonya o els atacs a la llengua catalana en l’ensenyament, han estat alguns dels arguments usats pels manifestants. També han criticat que es pagui el doble per estudiar a Lleida que per fer-ho en universitats aragoneses. La protesta, que ha transcorregut sense incidents, ha finalitzat davant la seu del PP a la plaça Sant Joan, on s’ha dut a terme una assemblea.

 

La manifestació de la vaga contra les polítiques educatives mobilitza més de 500 estudiants a Girona

 La manifestació convocada per la vaga contra les polítiques educatives ha mobilitzat més de 500 estudiants a Girona. A primera hora del matí, els piquets han bloquejat l’accés a les facultats que té la Universitat de Girona (UdG) al Barri Vell posant cadenats a les portes. Això ha fet que el seguiment de la vaga en aquestes facultats hagi estat del 100% perquè cap alumne ha pogut entrar. En els altres centres de la UdG el seguiment ha estat desigual i on ha punxat més la convocatòria ha estat, com és habitual, al campus de Montilivi. La manifestació ha sortit de davant del rectorat a les 12 del migdia i ha recorregut els carrers de la ciutat durant més d’una hora. Ha acabat a la plaça del Vi.

 

Uns dos-cents estudiants es manifesten a Tarragona contra les polítiques educatives

 Unes dues-centes persones han sortit al carrer a Tarragona, aquest migdia, amb motiu de la vaga estudiantil convocada per aquest dijous. La majoria dels manifestants han estat joves estudiants d’instituts tarragonins, i és que la URV és una de les poques universitats on el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans no ha convocat la vaga. El motiu, segons el portaveu del SEPC a la URV, Vicent Collado, que “considerem estratègic que la gent es comenci a organitzar des de la base”. Així, han estat directament els alumnes de diferents graus universitaris els que han decidit unir-se o no a la convocatòria. La protesta ha transcorregut pel centre de la ciutat i ha finalitzat al Campus Catalunya de la URV.

 

Prop d’un centenar d’estudiants de secundària es manifesten a Manresa en contra de les polítiques educatives

 Sota el lema ‘LOMCE, LEC, TIL, EU-2015. Prou Agressions’, un centenar d’estudiants de secundària s’han manifestat aquest dijous a Manresa en contra de les polítiques educatives. La manifestació, convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i Arran, ha recorregut el centre de la ciutat sense incidents. Una de les alumnes, Aina Checchini, de 16 anys, ha explicat que li preocupa no poder accedir a la universitat per motius econòmics i ha denunciat una massificació a les aules. “Aquest any som 34 a primer de Batxillerat i no podem fer pràctiques al laboratori perquè no hi cabem”, ha lamentat. Les concentracions s’han repetit a altres ciutats de la Catalunya Central com Berga, Vic i Igualada.

 

El Govern català subratlla la “normalitat” a les universitats malgrat la vaga

 La Secretaria d’Universitats i Investigació de la Generalitat de Catalunya ha subratllat aquest dijous la “normalitat acadèmica” als centres catalans malgrat la vaga d’universitaris i estudiants de Secundària convocada.

 “L’activitat acadèmica s’està desenvolupant amb normalitat”, ha indicat el Govern en un comunicat, en què assegura que no existeix una convocatòria de vaga oficial per part del personal docent i investigador (PDI) ni de l’administració i serveis (PAS).

 La incidència de les protestes i mobilitzacions promogudes en solitari pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), ha afegit la Secretaria, “té un seguiment molt baix exceptuant accions concretes” a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i accions que han impedit l’accés a la de Barcelona (UB), Pompeu Fabra (UPF) i Girona (UdG).

 Universitats i Investigació ha fet una crida a respectar el dret dels que volen anar a classe i demana que a la concentració d’aquesta tarda no s’instrumentalitzi el col·lectiu d’estudiants a les protestes “que no tenen res a veure amb la política universitària”.

 El SEPC ha convocat aquest dijous una protesta que es visibilizarà en dues manifestacions centrals, una de Secundària a les 11.30 hores des de la Borsa de Barcelona, al Passeig de Gràcia; i una altra a les 19.00 hores d’universitats a plaça Espanya, a proposta de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP).

Ensenyament de Catalunya xifra el seguiment de la vaga d’estudiants de secundària entre un 34,5% i un 70%

 El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha xifrat el seguiment de la vaga d’estudiants de secundària entre un 44% i un 70%, en funció del servei territorial, fins a les dues del migdia. Així, el Maresme i el Vallès Oriental ha estat la comarca on més s’ha secundat la protesta contra les polítiques educatives dels governs català i espanyol, amb un 70%, seguit de les comarques de Barcelona, amb un 65%; del Consorci d’Educació de Barcelona (59,25%) i del Baix Llobregat (58,18%). D’altra banda, on menys s’ha seguit la convocatòria de vaga estudiantil ha estat a les comarques de Girona, amb un 34,5%, a les comarques de Lleida el 41,23% i al Vallès Occidental, amb un 44%.

 

Els universitaris culminen la jornada de vaga manifestant-se pels carrers de sants de Barcelona en defensa de l’educació pública

 Més de mil estudiants universitaris convocats per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) s’han manifestat aquest dijous pels carrers del barri de Sants de Barcelona en defensa de l’educació pública i contra de les polítiques educatives implantades per les administracions.

 La marxa ha començat a Plaça Espanya i s’ha dirigit cap a Plaça de Sants tallant el trànsit al seu pas. Durant el recorregut, els manifestants han avançat cridant lemes com ‘la única sortida, la vaga indefinida’ i ensenyant una gran pancarta on es podia llegir ‘La universitat en peu de guerra’. Un grup reduït de participants han fet pintades i han trencat els vidres d’algunes oficines bancàries a la carretera de Sants.

 

Centenars d’estudiants es manifesten a València per exigir una “educació pública de qualitat”

 Centenars d’estudiants han participat aquest dijous en una manifestació pels carrers de València per protestar ” per les retallades i els atacs” a l’ensenyament i per tal d’exigir ” una educació pública de qualitat” .

 La marxa – que s’emmarca en la jornada de vaga impulsada en diverses ciutats pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ( SEPC ) i a la que s’han sumat a València altres entitats sindicals i estudiantils com l’Assemblea Interuniversitària – ha sortit a les 12.00 hores des de la Facultat de Geografia i Història.

 Prèviament , s’han produït alguns incidents, ja que sobre les onze del matí algunes persones han tirat objectes contra la policia i , posteriorment, han llançat també pedres als agents de la Unitat d’Intervenció , han assenyalat a Europa Press fonts policials.

 La manifestació, que ha portat el lema de “Des de la base , l’estudiant , prenem l’ Universitat”, ha arrencat del campus de Blasco Ibáñez i s’ha dirigit cap al centre de la capital . Davant la seu de la Delegació del Govern a València han realitzat una breu asseguda.

 Els participants han corejat proclames contra el capitalisme i la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) com ‘El fill del Banquer al camp a treballar , el fill de l’obrer a la universitat ‘ o ‘ Protegeixen al banquer , desnonen a l’obrer ‘ . També han criticat el ministre d’Educació, José Ignacio Wert , sobre el qual han ironitzat en pancartes en què es podia llegir : ‘ Espanyols Franco a Werto ‘ .

  ” Lluitem contra la LOMCE i exigim una educació pública de qualitat , sembla mentida que encara haguem de lluitar per una educació pública de qualitat” , ha lamentat una de les manifestants.

 

Suspensió de classes

 A més , la vaga ha obligat a suspendre les classes al campus de Tarongers de la Universitat de València (UV) , ja que , a primera hora , quan encara no havia començat l’activitat, diverses persones han buidat els extintors de diversos edificis , el que ha fet que es tanquessin facultats, com les d’Economia, Dret i Magisteri, per motius de seguretat, han explicat fonts de la institució acadèmica.

 Així mateix, s’ha produït un ” incident aïllat” en Medicina , on s’estava celebrant un congrés , que ha estat interromput per l’entrada d’un grup d’estudiant.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere