L’exposició ‘Il•lustradores’ a l’espai Francesca Bonnemaison de Barcelona / UVic
Demà dimarts, 4 de març a les 18.30h, s’inaugura l’exposició “Il·lustradores”, produïda pel Grup d’Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació de la Universitat de Vic- Universitat central de Catalunya a l’Espai Bonnemaison de Barcelona, en el marc d’un acte de reconeixement a la il·lustradora Mercè Llimona, amb motiu del centenari del seu naixement. L’acte, presidit per Mireia Solsona, diputada d’Educació, Igualtat i Ciutadania, Montse Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones, i Marta Otero, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la Universitat de Vic, comptarà amb una ponència de Montserrat Castillo, crítica d’art, de cinema i d’il·lustració.
L’exposició “Il·lustradores” (2013) continua la vocació de visibilització de catalanes que han excel·lit en els seus àmbits respectius i que ja s’ha concretat en cinc exposicions anteriors: “Traductores” (2005), “Dones de teatre” (2006), “Esportistes” (2008), “Mestres i pedagogues” (2009) i “Poetes” (2011). El projecte va néixer a iniciativa del Grup d’Estudis de Gènere: Traducció, Literatura, Història i Comunicació de la Universitat de Vic, que es proposà confeccionar una base de dades de “Catalanes rellevants” (que en aquest moment disposa de 3.500 noms). A més de les exposicions esmentades, amb els catàlegs corresponents, també n’han sorgit dues publicacions: Catalanes del XX (Eumo, 2006) i Catalanes del IX al XIX (Eumo/Publicacions URV, 2010). Aquesta mostra aplaudeix i se suma a la reivindicació recent de noms com el de Lola Anglada i Maria Rius, a les quals s’han dedicat les exposicions “Lola Anglada, poderosa memòria”, del Museu d’Història de Catalunya, comissariada per Núria Rius Vernet i Teresa Sanz Coll, i “Maria Rius i Camps. La mar d’imatges”, del Centre Cultural Terrassa, comissariada per Joaquim Noguero, totes dues el 2012.
“Il·lustradores” posa l’accent en la presència femenina en aquest àmbit i pretén dibuixar una història de la il·lustració en femení i contribuir així a la història de les dones a Catalunya i a la difusió d’una tradició que ha rebut poca atenció.
Aquesta exposició es presenta en 13 plafons. En el primer hi ha una introducció i en els altres 12 apareix la informació referent a les il·lustradores seleccionades (un plafó per a cada il·lustradora). També ofereix una mostra de llibres il·lustrats per les protagonistes en diverses vitrines.
Les il·lustradores que apareixen a l’exposició són Lola Anglada i Sarriera (1892-1984), Mercè Llimona i Raïmat (1914-1997), Aurora Altisent i Balmas (1928), Maria Rius i Camps (1938), Roser Capdevila i Valls (1939), Fina Rifà i Llimona (1939), Pilar Bayés i de Luna (1941), Lluïsa Jover i Armengol (1942), Carme Solé i Vendrell (1944), Violeta Denou (1948), Montserrat Ginesta i Clavell (1952) i Marta Balaguer i Julià (1953).
En cadascun dels plafons apareixen algunes dades biogràfiques essencials, la descripció de l’estil, i també una breu reflexió sobre la il·lustració expressada per les pròpies protagonistes. També hi ha tres portades de llibres i tres il·lustracions escollides i cedides per les artistes vives. El projecte es basa en la recerca documental, però també testimonial, de les personalitats seleccionades. El diàleg amb les protagonistes de la mostra i el fet de comptar amb la seva col·laboració ens ha permès contrastar el contingut de les biografies per tal de garantir el rigor en la informació.
L’exposició ha estat comissariada per Carme Sanmartí, Teresa Julio i Caterina Riba.
L’espai Francesca Bonnemaison és al C. Sant Pere Més Baix, 7 de Barcelona.♦
FOTOGRAFIA: Lola Anglada i Sarriera (1892-1984).