Descobreixen una alteració epigenètica que accelera la metàstasi en el càncer de mama / IDIBELL
Científics de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han descobert una alteració epigenètica que accelera la metàstasi del càncer de mama, segons ha informat aquest dimarts el centre en un comunicat.
La investigació ha determinat que en un 15% dels tumors de mama existeix un número excessiu de còpies del gen ’emsy’, el qual fa perdre protecció davant de la metàstasi, per la qual cosa aconseguir disminuir aquesta funció permet frenar la disseminació del tumor.
El treball, que publica la revista ‘Molecular Cell’, “podria despertar l’interès a buscar fàrmacs capaços de bloquejar la proteïna ems”, segons ha indicat el director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL i investigador Icrea, Manel Esteller.
La investigació, que ha estat dirigida des de la Universitat de Cambridge i en què també ha col·laborat l’Institut Català d’Oncologia (ICO), apunta que seria possible identificar els pacients sensibles a un eventual fàrmac que actués contra aquesta proteïna, en principi aquells amb una sobreexpressió d’emsy.
L’IDIBELL indica que el procés seria “semblant” al que ja es realitza per a la detecció del marcador Her2 en càncer de mama, que permet un tractament específic.
La metàstasi és la responsable del 90% de morts de pacients amb càncer, per la qual cosa entendre els mecanismes responsables d’aquest procés és un dels objectius principals de la investigació en càncer, segons ha recordat el centre.♦