El Sant Pau de Barcelona implanta una cirurgia menys invasiva pel linfedema
El centre acull 350 experts internacionals al Barcelona Brest Meeting 2014
L’Hospital Sant Pau de Barcelona ha implantat amb èxit una tècnica menys invasiva per tractar el “linfedema extrem“.
Es tracta d’un procediment desenvolupat pel professor de la Universitat de Malmo (Suècia) Hâkan Brorson i que s’ha utilitzat en una quinzena de pacients del centre barceloní a l’últim any.
En conferència de premsa, el director del Servei de Plàstica de l’Hospital Sant Pau, Jaume Marsià, ha detallat que fins al 30% de les dones amb càncer de mama i un 40% dels càncers genitourinaris tractats quirúrgicament desenvolupen un linfedema, una complicació que es produeix per l’obstrucció dels canals limfàtics de l’organisme i que, en els seus casos més greus, arriba a ser invalidant.
Marsià ha explicat que el Sant Pau és l’únic hospital català que utilitza aquesta tècnica combinada, indicada per a dones que no es poden beneficiar de les tècniques reconstructives microquirúrgiques, i que permet preservar els canals limfàtics que el pacient pot tenir en funcionament i al mateix temps és capaç de portar a terme una liposucció limfàtica selectiva –dos processos que habitualment es realitzen per separat–.
Segons el director del centre, la utilització d’aquesta tècnica, juntament amb una altra que permet la reconstrucció mamària a través de l’aprofitament de l’excés de teixit de la part superior de l’abdomen, amb la consegüent transferència de greix i cèl·lules mare, fan de Barcelona “la capital en els avenços de cirurgia de mama” i del Sant Pau, un punt de trobada a escala mundial per presentar novetats en aquest camp.
De fet, l’hospital acull fins a aquest divendres el Barcelona Brest Meeting 2014, amb la participació de 350 experts de 32 països, un congrés mèdic que inclou la III Conferència europea del tractament del linfedema, amb l’objectiu d’unificar les indicacions de les diferents tècniques per definir el tractament ideal.
La cita mèdica, sota el lema ‘A la recerca de l’excel·lència en la cirurgia de mama: compartir experiència i construir coneixement’, acollirà cirurgies en directe i té el suport de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica (Secpre), la Societat Espanyola de Senologia i Patologia Mamària (Sespm) i The European Association of Plastic Surgeons (Euraps).
Linfedema en ascens
Marsià ha recordat que fins al 85% de les dones que desenvolupen un càncer de mama sobreviu als cinc anys, gràcies als avenços mèdics dels últims anys i la detecció precoç, per la qual cosa el linfedema serà una malaltia cada vegada més estesa amb “milers” de persones tributàries de beneficiar-se de la nova tècnica.
El limfedema avançat es produeix quan els canals que condueixen la limfa deixen de funcionar i això provoca un augment desproporcionat del volum del braç o de la cama, on s’acumula aquest líquid i provoca la hipertròfia de greix i la consegüent fibrosi, i la nova tècnica permet tractar “més pacients en menys temps”, per la qual cosa els experts confien que s’estengui progressivament.
La pacient Àngels Erla, operada amb èxit per aquest procediment al Sant Pau, ha explicat que abans de l’operació havia guanyat 15 centímetres de volum en el seu braç, traba que li impedia fer tasques quotidianes com vestir-se o moure el braç amb normalitat, cosa que ha aconseguit revertir gràcies a l’operació.♦