Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Violència contra les dones: tots els dies i a tot arreu

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

dones

Un nou informe de l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA) presenta els resultats de la major enquesta del món realitzada sobre la violència contra les dones, que revela la magnitud dels abusos soferts per les dones a casa, al treball, en públic i en la xarxa a més de demostrar la gran prevalença de casos de violència contra dones, l’informe també detalla casos de violència física i sexual experimentada per nenes . L’enquesta posa de manifest la necessitat que els responsables polítics reconeguin la magnitud del problema de la violència contra les dones i garanteixin que les respostes estan d’acord a les necessitats i als drets de totes les víctimes de violència contra les dones en la pràctica i no només sobre el paper.

 «Simplement no es poden ni s’han de ignorar les dades d’aquesta enquesta. L’enquesta de la FRA posa de manifest que la violència física, sexual i psicològica contra les dones suposa una gran violació dels drets humans en tots els Estats membres de la UE», afirma el director de la FRA, Morten Kjaerum.

«L’enorme magnitud del problema és una prova que la violència contra les dones no només afecta unes poques dones, sinó que afecta tota la societat, cada dia . Per tant, els responsables polítics, la societat civil i els treballadors de primera línia han de revisar les mesures per abordar tot tipus de violència contra les dones, sense importar on es produeixi. Ara cal donar una nova dimensió a les mesures que aborden la violència contra les dones.»

En l’enquesta es preguntava a les dones per les seves experiències de violència física, sexual i psicològica, inclosa la violència domèstica. També s’incloïen preguntes sobre actes d’aguait o assetjament sexual , i sobre el paper de les noves tecnologies en la manera en què les dones van experimentar l’abús. D’altra banda, en l’enquesta també es preguntava a les participants per experiències de violència durant la infància.

 A partir de les respostes de l’enquesta, algunes de les principals conclusions són :

• El 33 % de les dones han experimentat violència física i/o sexual des que tenien 15 anys. Això representa 62 milions de dones.

• El 22 % han experimentat violència física i/o sexual per part d’una parella.

• El 5 % de totes les dones han estat violades. Gairebé 1 de cada 10 dones que han experimentat violència sexual per part d’una persona que no era la seva parella assenyalen que en l’acte més greu va participar més d’un violador.

• El 43 % han experimentat algun tipus de violència psicològica per part de la seva parella actual o una anterior, com humiliacions en públic, prohibició de sortir de sortir de casa o tancar, forçar-la a veure pornografia i/o amenaces físiques .

• El 33 % han patit violència física o sexual durant la infància a mans d’un adult. El 12% van viure episodis de violència sexual, i la meitat d’aquests van ser provocats per homes que no coneixien. Aquestes formes d’abús solen consistir en què un adult ensenyi els seus genitals o toqui els genitals o els pits de la menor .

• El 18 % de les dones van patir casos d’aguait des dels 15 anys i el 5% durant els 12 mesos anteriors a l’entrevista. Això representa 9 milions de dones. El 21 % de les dones que han patit aguait assenyalar que aquest va durar més de 2 anys .

• El 11% de les dones han estat objecte d’insinuacions inapropiades en les xarxes socials o de missatges electrònics o de mòbil (SMS) sexualment explícits. El 20 % de les joves (18-29) han estat víctimes d’assetjament cibernètic.

• El 55 % de les dones han experimentat algun tipus d’assetjament sexual. El 32 % de totes les víctimes d’assetjament sexual assenyalar que l’autor era un cap, un company o un client .

• El 67 % no van comunicar el cas més greu de violència per part de la seva parella a la policia o a qualsevol altra organització .

L’informe posa de manifest la necessitat que una gran varietat de grups actuïn per combatre la violència contra les dones, inclosos els empresaris, els professionals sanitaris i els proveïdors de serveis d’Internet. La FRA assenyala una sèrie de propostes per millorar la situació i donar suport a la UE i als responsables polítics nacionals amb la finalitat que introdueixin i apliquin mesures de gran abast per evitar la violència contra les dones i donar-hi resposta :

• Els Estats membres de la UE hauran de ratificar el Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica (el Conveni d’Istanbul).

• Els Estats membres de la UE hauran de considerar la violència del company íntim com un problema d’índole pública i no privada . D’aquesta manera, la legislació de tots els estats membres de considerar que la violació que es produeix dins del matrimoni és igual a altres casos de violació, i haurà de respondre a la violència domèstica en la seva qualitat de greu problema d’interès públic.

• Els estats membres de la UE han de revisar l’abast de les actuals respostes legislatives i polítiques de l’assetjament sexual, reconeixent que es pot produir en diferents entorns i a través de diferents mitjans, com Internet o telèfons mòbils .

• La policia, els professionals sanitaris, els empresaris i els serveis especialitzats en el suport a les víctimes han de formar-se i disposar dels recursos adequats i les competències necessàries per arribar a les víctimes.

• La policia i altres serveis pertinents hauran formar-se per reconèixer i entendre com afecta el maltractament psicològic a les víctimes per tal de garantir que es reconeguin i es registrin totes les formes de violència contra les dones (i les nenes) en diferents entorns, així com que es prenguin mesures al respecte .

• Haurà instar la policia a reconèixer i investigar de forma rutinària casos d’aguait i assetjament cibernètics .

• Internet i les plataformes de xarxes socials hauran de donar suport proactivament a les víctimes de l’assetjament cibernètic perquè denunciïn els abusos i restringir el comportament indesitjat .

• Els serveis especialitzats de suport hauran d’abordar les necessitats de les víctimes que tenen sentiments negatius després de la victimització (com l’autoinculpació i la sensació de vergonya).

• Les campanyes sobre violència contra les dones i les respostes a aquesta hauran de dirigir tant a homes com a dones. Els homes han d’implicar positivament en iniciatives que analitzin la manera com alguns homes utilitzen la violència contra les dones.

• Hi ha una necessitat clara de millorar i harmonitzar la recollida de dades sobre la violència contra les dones, tant en els Estats membres com entre ells.♦

 DOCUMENTS:

“Violence against women: an EU-wide survey. Results at a glance” … CLICAR AQUÍ

“Violence against women: an EU-wide survey. Main results report” … CLICAR AQUÍ

“Violence against women: an EU-wide survey” … CLICAR AQUÍ

“Violence against women: an EU-wide survey – Survey methodology, sample and fieldwork. technical report” … CLICAR AQUÍ

“Survey on women’s well-being and safety in Europe – Questionnaire” … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere