MANIFEST 8 de MARÇ de 2014 de la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere per a l’Excel•lència Universitària (RUIGEU)
La Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere per a l’Excel·lència Universitària (RUIGEU), formada per 42 universitats públiques espanyoles, en el marc de la commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, presenta aquest manifest conjunt amb una idea de partida: la de visibilitzar que, malgrat el suport legalment establert a les polítiques d’igualtat a les universitats espanyoles, les unitats d’igualtat de gènere de les nostres universitats no estan dotades de prous recursos per afrontar els reptes necessaris i els compromisos establerts.
En el context de crisi en el qual ens trobem, les polítiques d’igualtat han de continuar sent essencials a l’agenda de les universitats i de la resta d’institucions públiques. L’aprovació de diagnòstics i plans d’igualtat successius mostren el suport formal, i l’impuls d’accions igualitàries que s’emprenen en la comunitat universitària. Aquest suport decidit no s’ha de limitar a les unitats d’igualtat, al contrari, ha de ser extensiu a totes les àrees i serveis universitaris, incorporant-se com a principi rector i compromís de la nostra tasca quotidiana.
L’execució real i compromesa de les accions incloses en els plans d’igualtat requereix, a més d’un decidit suport dels equips rectorals i dels òrgans de responsabilitat universitària, la formació, conscienciació i implicació de tota la comunitat universitària en un procés de transformació gradual i imparable. Per liderar aquests processos de canvi, les unitats d’igualtat necessiten el suport, la dotació i els recursos necessaris que els permetin afrontar reptes complexos i necessaris.
Implementar les polítiques d’igualtat a qualsevol universitat suposa realitzar tasques de: planificació i avaluació; localització, generació, tractament i anàlisi de dades; emissió d’informes i propostes; comunicació i divulgació (observatoris, pàgines web, correus, fullets, etc.); sensibilització i formació; desenvolupament normatiu; negociació, coordinació (interna i externa a la universitat) i cooperació; participació en comissions i en xarxes; orientació, assessoria i denúncia; administració; captació de fons i gestió de subvencions; etc.
Amb caràcter general, l’experiència dels últims anys per a les Universitats que integren la RUIGEU és que els recursos per desenvolupar aquestes tasques són tan limitats que posen seriós risc no només el desenvolupament actual i la continuïtat futura de les polítiques d’igualtat, sinó èxit de les metes necessàries per assolir la plena igualtat de gènere en l’àmbit universitari.
Per tot això, entorn a la celebració del 8 de març de 2014 volem reivindicar la necessitat d’un compromís real i comú a totes les universitats que permeti portar a la pràctica de manera apropiada les actuacions requerides per a l’assoliment dels objectius establerts per les pròpies universitats i pel marc legislatiu europeu, estatal i autonòmic.
Aquest compromís s’ha de traduir en mesures concretes que suposin un suport REAL que eviti que els plans d’igualtat acabin en formalismes retòrics. Ens referim a mesures com la creació d’una Comissió Sectorial d’Igualtat de Gènere en la CRUE, que de forma urgent estableixi directrius, entre altres de possibles, generals sobre:
– recursos mínims de dotació de les unitats d’igualtat de les universitats en matèria de recursos humans i financers;
-banc d’indicadors i criteris bàsics comuns perquè permetin la consecució de diagnòstics i avaluacions rigoroses així com les anàlisis comparatives i evolutives pertinents;
-funcions bàsiques comunes a les unitats d’igualtat;
-deures bàsics de suport en matèria d’igualtat de gènere per part d’altres unitats organitzatives de les universitats.
Ha arribat el moment de passar de les bones paraules a l’acció responsable i coherent amb els compromisos adquirits.♦
UNIVERSITATS SIGNANTS (40)
Universidad da Coruña
Universitat Autónoma de Barcelona
Universidad Autónoma de Madrid
Universidad de Alcalá
Universidad de Alicante
Universitat de Barcelona
Universidad de Cádiz
Universidad de Cantabria
Universidad Carlos III de Madrid
Universidad Complutense de Madrid
Universidad de Córdoba
Universidad de Extremadura
Universitat de Girona
Universidad de Granada
Universidad de Huelva
Universidad Internacional de Andalucía
Universitat Jaume I Castelló
Universidad de La Laguna
Universidad de Las Palmas de Gran Canaria
Universitat de Lleida
Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED)
Universidad Miguel Hernández de Elche
Universidad de Málaga
Universidad de Murcia
Universitat Oberta de Catalunya
Universidad Pablo de Olavide de Sevilla
Universidad del País Vasco / Euskal Herriko Unibertsitatea
Universitat Politécnica de Cataluña
Universidad Politécnica de Cartagena
Universidad Politécnica de Madrid
Universitat Politècnica de València
Universidad Pública de Navarra
Universitat Rovira i Virgili
Universidad de Salamanca
Universidad Santiago de Compostela
Universidad de Sevilla
Universitat de València
Universidad de Valladolid
Universidade de Vigo
Universidad de Zaragoza♦