Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Nova Enginyeria acústica a la UPV

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

jlent

Investigadors de la Universitat Politècnica de València desenvolupen, a escala de laboratori, un prototip de lent acústica mitjançant cristalls de so amb aplicacions mèdiques

 Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat, a escala de laboratori, un prototip d’una nova lent acústica mitjançant cristalls de so que podria tenir aplicacions mèdiques i els resultats de la qual han estat publicats per la revista Applied Physics Letters.

 Segons expliquen els investigadors, en el prototip, que podria utilitzar-se per exemple en intervencions d’ablació, el cristall actua com una lent acústica, afavorint la focalització de les ones sonores. Traslladat al camp de la medicina, el mecanisme d’actuació consisteix a aplicar un feix d’energia ultrasònica intensa, que permet destruir el teixit diana i provocar una necrosis per ablació tèrmica.

 Rubén Picó, investigador del campus de Gandia i professor del Màster en Enginyeria Acústica de la UPV, explica que, “interposant una lent entre la font i el teixit que es pretén tractar, s’aconsegueix augmentar la pressió acústica en la regió del blanc, minimitzant la pressió en el teixit circumdant. En aquesta aplicació, a causa de la utilització d’altes energies, el feix d’ultrasons ha d’estar perfectament focalitzat per a evitar danyar altres zones del teixit”.

L’objectiu: obtenir petits transductors per a utilitzar-los de manera mínimament invasiva

 En l’actualitat, un dels reptes científics i tecnològics és aconseguir transductors de petita grandària per a emprar-los de forma mínimament invasiva, mantenint al mateix temps la seua capacitat d’emissió d’ones de suficient energia per a calfar el teixit biològic.

 “A més, la capacitat d’enfocar l’energia i, per tant, l’efecte tèrmic subsegüent, en una distància concreta, fa de la lent acústica una tècnica particularment apta per a les aplicacions mèdiques basades en l’ablació”, assenyala Rubén Picó.

Lents senzilles i amb gran capacitat de focalització

 L’avantatge de les lents basades en cristalls de so és la gran capacitat de focalització que tenen i la seua senzillesa enfront dels sistemes electrònics de focalització amb transductors múltiples. “Els cristalls de so són escalables, la qual cosa significa que funcionen de manera equivalent en diferents grandàries i amb diferents freqüències de treball. El pas següent en la investigació és dissenyar el prototip de lent d’ultrasons en una escala més xicoteta, adequada per a les aplicacions mèdiques”, conclou Picó.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere