Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Fundació Solidaritat UB i l’Ajuntament d’Esplugues impulsaran la creació d’horts urbans per a col•lectius vulnerables

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

gran horts urbans

 La Universitat de Barcelona, a través de la Fundació Solidaritat UB, i l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat han signat un conveni de col·laboració per dur a terme iniciatives d’agricultura urbana en aquest municipi. Es tracta d’una actuació en l’àmbit de l’acció social que té per objectiu reforçar les capacitats, afavorir la inserció laboral i millorar les condicions de vida dels sectors i grups de població d’Esplugues més vulnerables i castigats per la crisi econòmica i el deteriorament de l’estat del benestar. L’acord va ser formalitzat el dimecres 5 de març pel rector de la UB i president de la Fundació Solidaritat UB, Dr. Dídac Ramírez, i l’alcaldessa d’Esplugues, Sra. Pilar Díaz.

 Durant l’acte, el rector va assegurar que aquest acord inaugura una «col·laboració fructífera» entre les dues institucions. «Aquest primer pas serà seguit per molts d’altres», va afirmar. Al seu torn, l’alcaldessa va expressar el seu agraïment per aquest acord, que servirà per «fomentar una activitat que s’havia perdut i que, en aquests moments, és fonamental des d’una perspectiva social, com són els horts urbans». I va destacar que la ciutadania d’Esplugues rep «amb il·lusió» la posada en marxa d’aquest projecte. Finalment, Ramírez va acabar el seu parlament recordant que la UB té vocació d’educació metropolitana: «La responsabilitat social de la UB va més enllà de les fronteres d’un terme municipal. La Universitat està present a Santa Coloma de Gramenet, Badalona i l’Hospitalet de Llobregat, i ara, per mitjà de Solidaritat UB, també a Esplugues».

 Segons el conveni, l’agricultura urbana té un impacte positiu, tant a escala social com ambiental, econòmica i territorial. Es tracta de projectes rendibles i sostenibles econòmicament que aprofiten el potencial dels recursos agrícoles per millorar el benestar físic i emocional dels usuaris, i, alhora, recuperar espais públics en desús. En aquest sentit, la posada en marxa d’aquesta iniciativa pot permetre modificar positivament nombrosos elements de l’hàbitat urbà i periurbà del municipi, com ara el transport, la gestió d’espais verds o dels residus, tot introduint canvis cap a un model urbà més sostenible i que, alhora, pot enriquir les estructures socials en potenciar el sentit de pertinença a la comunitat.

 La UB, a través de la Fundació Solidaritat UB, assessorarà l’Ajuntament d’Esplugues en la definició dels objectius específics dels horts urbans, aplicant criteris ecològics (cultiu de productes de temporada per a l’autoconsum) i tenint com a prioritat afavorir, amb aquesta iniciativa, els col·lectius més vulnerables. En el marc del conveni també s’identificaran els usuaris potencials, s’estudiaran les fórmules de gestió més adients i s’analitzaran els espais disponibles per reconvertir-los en horts urbans.

 Extensió del projecte a altres municipis de l’àrea metropolitana

 La Fundació Solidaritat UB treballa per implementar aquest programa d’agricultura urbana a altres municipis de l’àrea metropolitana, com ara Sant Feliu de Llobregat, Rubí i Santa Coloma de Gramenet. Aquesta iniciativa ratifica el compromís social de la UB d’obrir-se i implicar-se en totes aquelles accions relacionades amb la millora de les condicions de vida de les persones, la protecció de l’entorn i el respecte als drets humans i socials, especialment els d’aquelles persones i sectors socials en situació de més vulnerabilitat.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere