La Universitat de València desenvolupa Internet de les Coses, aplicat al manteniment predictiu de màquines
Investigadors de la ETSE-UV i la Facultat de Matemàtiques realitzen la recerca per a l’empresa valenciana ARANCO, especialitzada en serveis d’embalatge industrial.
Un equip d’investigadors de la Universitat de València acaba de signar un contracte per a desenvolupar el conegut en l’àmbit informàtic com a Internet de les Coses, aplicat al manteniment predictiu de màquines. Els grups d’investigació Intelligent Data Analysis Laboratory (IDAL) de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València, liderat per Emilio Soria, i el Grup d’Optimització Combinatòria (GROC) de la Facultat de Matemàtiques, al qual pertany Ramón Álvarez, estan desenvolupant el projecte per a l’empresa valenciana ARANCO, especialitzada en serveis d’embalatge industrial.
El professor i investigador Emilio Soria explica que Internet de les Coses analitza un futur “molt proper, en el qual els dispositius electrònics i mecànics, des d’una simple torradora fins als nostres cotxes, puguen estar connectats a Internet. Una possibilitat que obri un gran nombre de possibilitats tecnològiques i comercials”. Entre elles, es troba el manteniment predictiu de màquines que, a més, permet una activitat deslocalitzada.
El projecte de la Universitat de València amb l’empresa ARANCO s’emmarca en aquest vessant d’Internet de les Coses per al manteniment predictiu de màquines, ja que consisteix a realitzar una metodologia per a predir les fallades de màquines en fàbriques mitjançant l’ús de sistemes experts i models avançats de predicció de sèries temporals. “Aquesta aproximació permet una optimització del funcionament del sistema productiu perquè s’eviten les parades de les màquines i, per tant, de la producció. A més no requereix supervisió humana, funciona les 24 hores i pot estar localitzat en qualsevol punt del planeta. En aquest projecte ARANCO monitoritza totes les seues maquines en tota Espanya”, argumenta Soria, qui apunta que els resultats del treball es podran aplicar dins d’un any.
“A partir de la informació proporcionada pel sistema expert, és possible desenvolupar un sistema per a l’assignació òptima de tècnics a les tasques de manteniment i reparació d’avaries”, afirma Ramón Álvarez. Aquest sistema pot comunicar directament els tècnics les tasques assignades, o interactuar amb el gestor perquè aquest modifique l’assignació automàtica si ho considera necessari.
El grup Intelligent Data Analysis Laboratory (IDAL) de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València està dirigit pel professor i investigador Emilio Soria i té la missió de generar coneixement en un àrea emergent en l’actualitat, com és la de l’anàlisi de dades. Juntament amb la investigació en aspectes teòrics del modelatge matemàtic necessari per a fer una anàlisi intel·ligent de dades, IDAL té com un dels seus objectius primordials l’aplicació d’aquest estudi a problemes reals, i ja ha aplicat aquestes tècniques a camps tan diferents, com per exemple la Medicina, el Màrqueting, els Processos Industrials o la Biomecànica.
Per la seua banda, el Grup d’Optimització Combinatòria (GROC) de la Facultat de Matemàtiques, desenvolupa la seua investigació, teòrica i aplicada, sobre problemes de Rutes de Vehicles, Seqüenciació de Tasques, Tall i Embalatge, Confecció d’Horari i de Torns de Treballadors, entre altres. Desenvolupa models matemàtics i dissenya i implementa algorismes, exactes i aproximats.♦