Un llibre recull la història del Paranimf de la Universitat de València i els personatges retratats
El llibre ‘El Paraninfo de la Universitat de València y sus personajes retratados. Testimonio de saber, historia y ceremonia’, de Daniel Benito Goerlich i Amparo José Mora Castro, s’ha presentat aquest dijous, 13 de març, en el Paranimf, ubicat a l’històric edifici de La Nau. Aquesta obra pretén desentranyar les biografies dels retratats que es mostren a la sala, així com l’evolució d’aquest espai tan singular de la Universitat.
El Paranimf de la Universitat és un dels espais més emblemàtics i solemnes de la Universitat de València i moltes de les persones que entren per primera vegada es pregunten a qui corresponen els retrats de la galeria de personatges històrics que circumden aquest recinte. Ara, l’obra de Benito Goerlich i Mora Castro resol aquest buit, entre altres fets que tenen a veure amb l’evolució històrica de la sala. L’acte de presentació, que comptarà amb els autors, serà dirigit pel vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño.
‘El Paraninfo de la Universitat de València y sus personajes retratados. Testimonio de saber, historia y ceremonia’ és una obra de caràcter minuciós sobre la història, l’evolució arquitectònica i la funcionalitat del Paranimf de l’Estudi General, en la qual tenen especial rellevància les biografies històriques dels personatges els retrats dels quals componen la sèrie icònica del mateix. Aquesta publicació té com a objectiu, doncs, presentar de manera exhaustiva i rigorosa, alhora que atractiva i accessible, un espai clau en la història de la institució universitària: el Paranimf, així com les biografies dels personatges il·lustres, la vinculació dels quals a la Universitat ha comportat la seua representació en aquesta sala. Aquests conformen una galeria d’insignes protagonistes de l’esdevenir de la Universitat valenciana per la qual cosa mitjançant l’anàlisi de les seues vides s’estableix un estudi sobre l’evolució de la institució i els diversos contextos històrics que van influir en la mateixa.
L’obra està dirigida tant al públic general interessat a conèixer de manera detallada aquest emblemàtic espai, la seua importància i significat, com a especialistes i estudiosos que necessiten accedir a dades actualitzades i ampliades sobre el teatre acadèmic i sobre l’anàlisi historicobiogràfic dels personatges en ell representats.
El llibre està editat en format e-book i es compon dels següents apartats:
El Paranimf universitari
L’obra comença amb un estudi arquitectònic i historicoartístic de la sala. En ell s’aborden les diverses etapes constructives, els canvis estructurals i les reformes a les quals s’ha sotmés l’espai i els diferents processos de restauració i rehabilitació del mateix.
Així mateix, s’atén a la magnífica sèrie icònica de retrats de personatges il·lustres vinculats a la Universitat de València que circumda el recinte. Una col•lecció que, després de l’última reforma del Teatre Acadèmic, va ser rigorosament estudiada i recuperada després d’un meticulós procés de preservació i restauració de la mateixa. També tenen cabuda en aquest apartat la resta de béns patrimonials que formen part de la sala. Bancs, cadires, llums, etcètera, són presentats ací com a elements que han de posar-se en valor amb la dignitat que mereixen.
Però aquest estudi introductori de l’obra pretén anar més enllà, per la qual cosa al llarg del text es van esbrossant les diverses utilitats que ha tingut l’espai, les importants cerimònies i esdeveniments històrics celebrats i commemorats ací, i la rellevància que per a la institució universitària ha tingut, té i tindrà aquest emblemàtic saló cridat a representar l’ànima mateixa de la Universitat.
Estudi biogràfic dels personatges representats en la sèrie icònica del Paranimf universitari
La segona part de l’obra es compon de les biografies dels retratats en la sèrie pictòrica del Teatre Acadèmic, no solament dels què es troben en la sala sinó també d’aquells els retrats dels quals van ser realitzats per a la mateixa però que hui dia se situen en altres dependències universitàries. Aquests relats de vida constitueixen el gruix de l’obra i plantegen de manera detallada una història de la Universitat de València elaborada a partir de la trajectòria de tan eminents personatges.
Les biografies que es presenten en aquesta publicació no es limiten, doncs, a ser un conjunt de dades i dates que recorren les vides i principals obres de tan il·lustres protagonistes, sinó que les trajectòries dels mateixos es vinculen al moment històric i, principalment, a l’esdevenir de la institució universitària a la qual han estat íntimament lligats. Així, es desenvolupen els diferents contextos i esdeveniments sociopolítics que van tindre lloc en les dates en què van viure cadascun dels representats i s’expliquen, al seu torn, els principals fets que es van succeir a la Universitat. D’aquesta manera es presenta, de manera paral·lela, la vida del retratat, els moments històrics que es van desenvolupar durant la mateixa, la rellevància del personatge dins d’aquests esdeveniments i, fonamentalment, el seu paper en el transcurs històric de la universitat valenciana.
Gràfic d’ubicació dels llenços del Paranimf
Els retrats que configuren la sèrie icònica del Paranimf han anat canviant d’ubicació al llarg del temps. Molt útil és, per exemple, la referència de retratats que Teodoro Llorente presenta en la seua obra ‘València’ (1889), en l’apartat dedicat a la Universitat, o les recollides en els estudis de Carmen Sáez Rico (1955) o Felipe Garín (1982) per a conéixer les ubicacions antigues, les obres desaparegudes o traslladades, etcètera. Es considera, doncs, de gran importància i utilitat referenciar de manera clara i precisa l’actual localització de cadascun dels retrats. El gràfic d’ubicació permetrà establir comparatives, seguir l’esdevenir de les diverses peces i mostrar exactament la disposició de les mateixes a la sala en el moment present.
Fris de dignitats del Paranimf de la Universitat de València
En aquest apartat de l’obra es pretenen reunir, d’una manera clarificadora i molt visual, les biografies desenvolupades assenyalant els càrrecs que van ostentar els personatges representats, així com els principals fets de les seues vides i esdeveniments vinculats a la història universitària. Es reuneix, doncs, de manera esquemàtica, una imatge retallada de cadascun dels retratats acompanyada de les dates claus de les seues vides i les principals dades de les mateixes. D’aquesta manera el lector té a la seua disposició, a manera d’apèndix, un resum clar i directe de les biografies que s’han presentat de manera exhaustiva en el gruix principal de l’obra.
Apèndix fotogràfic
Per a concloure aquesta monografia sobre el Teatre Acadèmic es presenten un conjunt d’imatges d’excel·lent qualitat, que formen part del fons de l’Àrea de Conservació de Patrimoni Cultural, en les quals es pot observar l’estada des de diferents angles i perspectives. Unes fotografies de cuidada elaboració que mostren amb detall el conjunt de la sala, així com la ubicació dels retrats i béns que la conformen.♦