Els webs municipals més transparents reben un distintiu / UAB
Avui els webs de 48 ajuntaments de Catalunya rebran distincions a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local. El Segell Infoparticipa és un distintiu creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona que es basa en els resultats d’avaluar aquestes webs, publicats al Mapa Infoparticip@ (www.mapainfoparticipa.com). L’actualització del mapa mitjançant una segona onada d’avaluacions, a partir de maig del 2013, ha permès constatar una millora general en la informació disponible als webs municipals. La concessió del Segell es realitzarà en un acte que se celebrarà al Palau de Pedralbes de Barcelona presidit pel rector de la UAB, Ferran Sancho, i la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega.
L’avaluació dels webs s’ha realitzat a partir de 41 preguntes formulades per indagar si ofereixen informació sobre quatre qüestions bàsiques: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com informen de la gestió i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.
El Mapa Infoparticip@ és la versió més recent d’una plataforma en línia, elMapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local, que va ser desenvolupada el 2012 pel LPCCP. La versió actual s’ha elaborat gràcies al suport d’un projecte R+ D+i concedit pel Ministeri d’Economia i Competitivitat (2013-2015) liderat per la directora del LPCCP, Amparo Moreno, catedràtica emèrita del Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la UAB. Hi participen, a més, investigadors d’altres vuit universitats (Girona, La Laguna, Málaga, Rey Juan Carlos, San Jorge, Santiago de Compostela, Politècnica de Catalunya i Vic). La versió actual proporciona més prestacions per als investigadors i els usuaris, i un enfocament més ampli que permet incorporar una primera avaluació dels ajuntaments més grans d’Aragó, Andalusia, Canàries, Galícia i Madrid.
A Catalunya, els resultats de la primera avaluació dels webs dels 947 ajuntaments que va realitzar el LPCCP (d’abril de 2012 a maig de 2013) van posar de manifest que la informació d’aquestes pàgines era molt insuficient i deficient. Amb la segona onada d’avaluacions, a partir de maig de 2013, l’equip del LPCCP (amb la col·laboració de l’equip de la Universitat de Vic) ha impulsat la concessió del Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local com un al·licient. Les dades permeten afirmar que el Mapa Infoparticip@ ha col·laborat a la millora de la informació dels webs de les corporacions locals catalanes, tant quantitativa como qualitativament.
Ajuntaments que han merescut una distinció
Per garantir la imparcialitat de la concessió d’aquest distintiu, es va constituir un Consell Certificador el desembre passat. Es van establir tres modalitats. Per a concedir un Segell, s’exigeix unes puntuacions superiors al 75% d’indicadors tenint en compte les diferents franges de població dels municipis; per atorgar una Menció, es va establir una puntuació cinc punts per sota de la que s’exigeix per al Segell; en tercer lloc, s’atribueix un Reconeixement als webs que hagin passat d’un suspens a un aprovat superior al 60% d’indicadors positius. En tots els casos havien de complir 22 indicadors que es van definir com a preferents.
El Consell va acordar concedir el Segell Infoparticipa als webs de 34 ajuntaments. A més, de forma excepcional, va acordar atorgar-lo també a dos ajuntaments que compten amb la puntuació requerida però els falta complir un indicador.
Quant a la Menció, també de forma excepcional, es va concedir a tres ajuntaments que compleixen amb la puntuació però els falta un indicador preferent. I, en tercer lloc es va concedir el Reconeixement a un ajuntament que compleix els requisits i, de nou de forma excepcional, a vuit ajuntaments més que també superen la puntuació però no compleixen amb un o dos indicadors.
Millores constatades
La quantitat de webs que han aconseguit més del 50% d’indicadors positius s’ha més que doblat, tot passant de 64 a 129. Paral·lelament, el nombre de webs amb un suspens han passat de 875 a 815. Ha baixat especialment el nombre de portals que tenen suspesos per sota del 25% d’indicadors positius, tot passant de 649 a 564.
La mitjana d’indicadors positius és de 29%, cinc punts més que en la primera onada d’avaluacions. Val a dir, a més, que l’anàlisi de les dades posa de manifest desequilibris importants segons el nombre d’habitants dels municipis i la distribució territorial que provoquen desigualtats entre les ciutadanes i ciutadans en l’exercici del dret a l’accés a la informació. A mesura que disminueix el nombre d’habitants dels municipis augmenten els suspensos i les puntuacions més baixes. No ha suspès cap web dels 23 municipis amb més de 50.000 habitants.♦