Un debat i un documental acosten la realitat de la S.D. en el Dia Internacional de la Síndrome de Down / UV
L’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt de la Universitat de València i el CSIC), amb seu al Palau de Cerveró, acull aquest divendres, 21 de març, a les 18 hores, una taula redona, amb motiu del Dia Internacional de la Síndrome de Down. L’activitat, organitzada en col·laboració amb Asindown València, comptarà amb la participació de Rafael Fernández, doctor i responsable del Programa Salut d’Asindown; Inma Malea, coordinadora d’Atenció Primerenca de la Fundació Asindown València; Mamen Lacárcel, professional d’Etapa Escolar de l’Associació Asindown; Rafael Espinosa, professional Prelaboral de la Fundació; i Pablo Albiñana, que explicarà la seua experiència personal.
Així mateix, durant la taula redona tindrà lloc la projecció de l’audiovisual ‘S.D. Sin Diferencias’, de Paloma Briz. Es tracta d’un documental que sorgeix de la necessitat d’acostar la realitat de la Síndrome de Down a la societat. La gent en general desconeix el món de les persones amb Síndrome de Down. Es té una idea molt confusa sobre les seues capacitats i del que poden arribar a aconseguir amb una estimulació i educació adequades. “El vídeo narra les impressions de persones que coneixen de molt a prop la Síndrome de Down, ja siga pares i germans de xiquets amb S.D., familiars i professionals que treballen amb ells diàriament. M’he basat en les declaracions d’aquestes persones per a crear aquest audiovisual en clau documental”, assenyala l’autora que, en aquests moments, es troba finalitzant els estudis de Belles Arts.
“Fins que vaig tindre el meu fill desconeixia bàsicament el món de la Síndrome de Down. Em vaig adonar que la majoria de la societat té una visió molt reduïda de la Síndrome de Down i és per això que vaig decidir fer aquest audiovisual. ‘S.D. Sin diferencias’ és una breu relació d’aspectes de la Síndrome de Down contades a partir d’una sèrie d’entrevistes”, explica la realitzadora. “Habitualment s’utilitzen les sigles S.D. per fer referència a la Síndrome de Down, en aquest cas, ‘Sin Diferencias’ és el significat que vull associar a aquestes sigles (oblidant-nos de la Síndrome de Down), perquè mai deuria estar la discapacitat per damunt de la condició de cap persona”.
Amb aquest documental, Briz ha volgut mostrar al públic la cara real de la Síndrome de Down. “La gent, en general, no sap coses com, per exemple, que a les persones amb S.D. els costa molt més caminar (comencen normalment a partir dels dos anys); que els costa molt més començar a parlar (comencen a fer-ho partir dels tres anys aproximadament); o que amb una correcta estimulació primerenca poden aconseguir moltes més coses de les que es creu”, diu. El seu pròxim projecte passa per la realització “d’un conte infantil que també parla de la Síndrome de Down”, anuncia.
Asindown va ser fundada en 1989, per famílies amb fills i filles amb Síndrome de Down de València i la seua província. El seu objectiu és facilitar i promoure quants mitjans siguen necessaris per a aconseguir el desenvolupament integral de les persones amb Síndrome de Down i les seues famílies i afavorir la seua plena inserció sociolaboral com a membres actius de la societat. Asindown vol ser, principalment, una veu forta davant les institucions públiques i privades, i des d’accions concretes conscienciar a la societat de la responsabilitat de tots, en la millora de la qualitat de vida de les persones amb S.D. Atenent al marc constitucional persegueixen un compromís real dels responsables polítics a desenvolupar estratègies i projectes que atenguen a la dignitat de les persones amb discapacitat i entenga que els drets reconeguts han de ser una realitat.♦