Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Google premia el catedràtic de la URV Josep Domingo-Ferrer per fer una recerca sobre la privadesa de dades

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

baixa

Google premia el catedràtic de la URV Josep Domingo-Ferrer per fer una recerca sobre la la privadesa de dades. Desenvoluparà una tecnologia que permetrà garantir la privadesa dels usuaris en els descomptes per a grups i en els programes de fidelitat per a clients.

 Domingo-Ferrer rebrà 63.600 dòlars que per a desenvolupar la seva proposta durant un any.

Com tenir descomptes de grup i premis a la fidelitat,  respectant l’anonimat del client? Aquesta és la base del projecte de recerca que el catedràtic de Ciència de la Computació Josep Domingo-Ferrer desenvoluparà amb el premi que ha rebut de la multinacional Google. Com a premi, rebrà 63.600 dòlars per a desenvolupar la seva proposta durant un any, quantitat que li permet tenir el suport per a fer aquesta recerca, “i el prestigi d’haver estat seleccionat en un procés molt estricte” que porten a terme els enginyers i investigadors de la companyia americana, explica ell mateix.

 En el seu projecte vol demostrar  com es pot aconseguir preservar l’anonimat en els processos de compra, a través del telèfon mòbil o de l’ordinador. D’una banda, es dissenyarà un sistema per tal que els compradors es puguin beneficiar dels descomptes per a grups –per a entrades de museus, teatres, etc-, demostrant quantes persones són, però sense revelar les seves identitats. D’altra banda, es desenvoluparà la tecnologia que permetrà als clients d’una botiga virtual que se’ls premiï la seva fidelitat sent, també, compradors anònims. També es facilitarà que siguin els mateixos usuaris els qui puguin triar quin nivell d’anonimat del seu perfil volen tenir.

 A hores d’ara tant la compra en grup com els avantatges per la fidelització del client tendeixen a ser una intrusió en la intimitat del comprador. En descomptes per fidelitat, per exemple, el venedor coneix tots els articles comprats a la seva botiga i fins i tot a les d’altres proveïdors, ja que a vegades s’intercanvien informació. I en descomptes per a grups el més habitual és demanar la informació de tots els membres.

 Aquesta investigació finançada per Google –els resultats de la qual seran oberts- passa per demostrar teòricament i pràcticament que, per gaudir dels beneficis de la compra en grup i dels descomptes per fidelitat, no cal envair la privadesa del comprador, sinó que venedor i comprador poden acordar nivells de privadesa. El treball acabarà amb el desenvolupament d’una aplicació  per a mòbils Android, que posarà en pràctica la nova tecnologia desenvolupada i permetrà a l’usuari seleccionar el seu nivell de privadesa de manera molt senzilla.

 Els premis de Google s’atorguen a investigadors de prestigi d’arreu del món en els camps de recerca que l’empresa considera “d’interès” com ara les xarxes, la robòtica, l’enginyeria de programari, els sistemes o la gestió de dades, entre altres. L’objectiu és donar suport a la investigació en informàtica, enginyeria i camps relacionats i els beneficiaris són seleccionats a través d’un procés de revisió interna que realitza la mateixa companyia. En la darrera convocatòria hi va haver 691 candidats de 46 països de tots els continents. N’han estat premiats 115 dels quals només el 25% són de fora dels Estats Units, entre ells el professor de la URV.

 Josep Domingo-Ferrer és a més de catedràtic de Ciència de la Computació, investigador ICREA Acadèmia a la URV, on dirigeix la Càtedra Unesco de Privadesa de Dades. Els seus camps d’activitat són la privadesa i la seguretat de dades, concretament la creació de tecnologies per conciliar seguretat, privadesa i funcionalitat en la societat de la informació.

 Actualment coordina Consolider “Ares” sobre seguretat i privadesa, un dels 34 equips de recerca capdavanters de l’Estat. Ha estat nomenat membre de “l’Acadèmia Europaea”, una organització científica europea no governamental fundada el 1988. L’any 2012 va rebre la medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic que atorga la Generalitat de Catalunya.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere