Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’atenció de la mare durant la infància protegeix de l’estrès a adults, segons un estudi / UAB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

mujer_embarazada

 Investigadors de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han constatat en un estudi amb rates que l’atenció de la mare durant la infància protegeix de l’estrès en l’edat adulta.

 La investigació, que publica ‘Frontiers in Behavioural Neuroscience’, apunta que una conducta materna adequada pot compensar certs efectes negatius de l’estrès durant la infància i protegir davant de l’estrès en edat adulta.

 En éssers humans, l’exposició a situacions d’estrès durant la infància té efectes a llarg termini sobre el comportament i el funcionament del sistema nerviós, ja que constitueix un dels principals factors de risc per desenvolupar diverses psicopatologies.

 L’estudi, que va analitzar el comportament de 30 mares i les seves 252 cries, es basa en rosegadors com la rata, perquè les cries estan amb la mare fins el deslletament matern, i el comportament de la mare cap a les cries té conseqüències importants en la reactivitat de l’estrès i els nivells d’ansietat de les cries quan són adultes.

 En concret, els investigadors van treballar amb la restricció dels materials que les rates utilitzen per construir els seus nius, i van observar que, davant de la situació d’estrès provocada per la manca de flocs, la mare augmentava l’atenció cap a les cries, com si d’alguna forma intentés compensar l’estrès rebut.

 Una vegada les cries es fan adultes els investigadors han estudiat, al llarg de quatre mesos, el seu comportament i cognició amb diverses proves, així com la reactivitat endocrina a l’estrès mitjançant els nivells d’hormona corticosterona i ACTH.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere