Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UPF acull un simposi de la “World History Association”

Notícia anterior
Notícia posterior

wha_logo

 Organitzat amb la col•laboració de l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens i Vives (IUHJVV) de la Universitat Pompeu Fabra, el simposi “Port Cities in World History” de la “World History Association” (WHA) se celebrarà repartit entre el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que acull avui la jornada inaugural (26 de març) mentre que la resta de dies (27 i 28 de març) l’activitat es traslladarà al campus de la Ciutadella de la UPF.

 L’acte inaugural d’avui tindrà lloc a partir de les 18.00 h, a la Sala de la Cúpula del MNAC, amb una benvinguda a càrrec de Winston Welch, director executiu de la WHA; Alfred J. Andrea i Marc Jason Gilbert, antics presidents de la WHA; Marició Janué, directora de l’IUHJVV i Stephen Jacobson, coordinador del màster en Història del Món de la Universitat.

 Seguidament, Enric Ucelay-Da Cal, professor emèrit de la UPF, impartirà la ponència inaugural, sota el títol “On the Waterfront: What Constitutes a ‘Port City’ in Historical Perspective?”. L’investigador principal del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies (GRENS), en la seva conferència, reflexionarà sobre el concepte de “port” al llarg de la història, les diferents accepcions terminològiques que ha tingut (des del seu sentit fluvial fins al de “refugi”), l’evolució del seu ús i del seu entorn, i la manera com el transport, la urbanització, la guerra i el recorregut dels cursos d’aigua han interaccionat al llarg del temps.

 La UPF, a través de l’IUHJVV i el Departament d’Humanitats, és de les poques universitats europees que ofereix un programa de màster en Historia del Món (que té continuació amb un doctorat). A diferència de la història tradicional, la “World history” posa èmfasi en la comprensió de la història a partir de l’estudi de les interconnexions entre les diferents societats i en la seva evolució al llarg del temps, des d’una perspectiva global o transnacional.

Un simposi amb les darreres recerques i una destacada participació de la UPF

 La trobada acadèmica, en la qual prendran part prop de 100 experts, inclou un programa amb més de 50 ponències, dividides en 22 panels, i presentarà les darreres recerques que s’han portat a terme en aquest àmbit. Professors del Departament d’Humanitats i investigadors de l’IUHJVV, becaris, estudiants i graduats del màster en Història del Món de la UPF han tingut una participació activa en l’organització, i també hi seran presents com a ponents, entre els quals cal destacar les intervencions dels professors Dolors Folch, Manel Ollé, Ander Permanyer i Guillermo López-Taberner.

 Les darreres activitats del simposi seran una taula rodona a càrrec d’estudiants i graduats del màster en Història del Món de la UPF, sobre metodologia, recursos i enfocaments globals, i una sessió de conclusions, amb la participació de Winston Welch, Daniele Cozzoli, investigador de l’IUHJVV i coordinador acadèmic de la trobada, i Rubén Carrillo i Mariona Lloret, estudiants de postgrau de la UPF.

 La World History Association, que es va fundar l’any 1982 per iniciativa d’un grup d’historiadors i docents amb l’objectiu de donar espai a una disciplina emergent en el camp dels estudis històrics, té presència en 35 països, i és la principal organització internacional dedicada a la promoció de la historia del món a través del foment de la docència, la recerca i les publicacions.

 Està formada per historiadors, acadèmics, professors d’instituts o estudiants de màster i doctorat, que tenen en comú la passió per l’estudi de la història de les comunitats humanes i les seves interrelacions des d’una perspectiva comparada i global, és a dir, a través de les regions, les nacions i la cultura.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere