‘Barcelona captiva’ recull el diari inèdit d’un mossèn durant l’ocupació napoleònica / UAB
El professor d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Antoni Moliner ha recopilat a ‘Barcelona captiva’ el diari personal escrit pel capellà Raimon Ferrer durant l’ocupació napoleònica de la capital catalana, en el marc de la Guerra d’Independència Espanyola el final de la qual es commemoren ara 200 anys.
El manuscrit de Ferrer fa referència als dos últims anys d’ocupació –la també anomenada Guerra del Francès es va estendre entre 1808 i 1814–, una “font primària fonamental” per al coneixement d’aquesta contesa a Catalunya, ha indicat Moliner en un comunicat de la UAB.
L’autor va començar a publicar el diari el 1815 amb el títol ‘Barcelona captiva és a dir diari exacte del que ha passat a la mateixa ciutat mentre la van oprimir els francesos’ i constava de set volums corresponents al període 1808-1811, i a la seva mort el 1821 va deixar inacabada l’obra.
Els manuscrits finals havien quedat pendents de publicació a la biblioteca de la Universitat de Barcelona (UB), i el procés d’estudi i transcripció d’aquests es van prolongar durant tres anys.
El Servei de Publicacions de la UAB ja va publicar el 2010 ‘La Guerra del Francès segons el diari de Raimon Ferrer’, un estudi introductori sobre la figura del mossèn i la seva obra, una selecció de textos i un CD amb els primers set volums, per la qual cosa la nova publicació completa de l’obra original.
Ferrer va ser l’encarregat de la vicaria de l’església de Sant Just i Pastor de Barcelona, el que li va permetre l’accés a les presons reals on es tancava els contraris a l’ocupació francesa, i en la seva obra “mitifica l’esperit de resistència dels catalans i la seva fidelitat a Fernando VII”.
Segons l’historiador Josep Fontana, la recuperació dels manuscrits de Ferrer és “la contribució més important que s’ha fet a la història de la Guerra del Francès”, per sobre de monografies, col·loquis i commemoracions que han suscitat el segon centenari del final del conflicte.♦