Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

A l’Estat espanyol es comercialitzen 284 complements alimentaris elaborats a base de plantes / FIN

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

ginkgo_2

Ginkgo, onagra, carxofa, gingseng i aloe, els més consumits

 Espanya i Itàlia són els dos països europeus on major varietat de Complements Alimentaris a base de Plantes (CAP) es comercialitzen, segons ha conclòs la primera enquesta europea sobre el consum d’aquests productes, elaborada per investigadors de la Fundación por la Investigación Nutricional (FIN) des del parc Científic de Barcelona i la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC).

 De fet, a Espanya se’n comercialitzen 284 i a Itàlia 289, mentre que al Regne Unit, el nombre de productes diferents és de 116, gairebé la meitat que la dels altres països, han assenyalat.

 El president de la FIN i responsable de l’enquesta, Lluís Serra Majem, ha explicat que s’han pogut identificar 491 ingredients botànics diferents continguts als CAP consumits i que, a més, 1.288 productes diferents han estat notificats en el conjunt dels 6 països analitzats.

 Els ingredients botànics d’aquests productes consumits amb major freqüència –per més de 100 consumidors– són ‘Ginkgo biloba’ (ginkgo), ‘Oenothera biennis’ (onagra), ‘Cynara scolymus’ (carxofa), ‘Panax ginseng’ (ginseng), ‘Aloe vera’ (aloe), ‘Foeniculum vulgare’ (fonoll), ‘Valeriana officinalis’ (valeriana), ‘Glycine max’ (soja), ‘Melissa officinalis’ (melissa), ‘Echinacea purpurea’ (equinàcia) i ‘Vaccinium myrtillus’ (nabiu). Per part seva, a Espanya el complement alimentari més consumit és ‘Cynara scolymus’ (carxofa).

 Segons aquesta enquesta, el 22,2% dels participants van dir que usaven CAP en experimentar un ‘empitjorament de les seves patologies’. D’igual manera, els formats de dosis més freqüentment usats han estat les càpsules i les píndoles/pastilles/dragees.

Cal avaluar el consum de complements alimentaris

 Els experts han conclòs que cal avaluar el consum de complements alimentaris a base de plantes (CAP) per conèixer els seus riscos i beneficis. D’aquesta manera, han recomanat que les futures enquestes nacionals de nutrició dels països europeus incloguin dades sobre el consum d’aquests productes derivats de les plantes amb la finalitat de facilitar l’avaluació dels seus riscos i beneficis entre la població.

 Segons la investigadora de la FIN i coordinadora de l’enquesta, Alicia García Álvarez, “s’ha fet aplicant la mateixa metodologia en els sis països, cosa que ens permet comparar les dades obtingudes i revelar informació fins avui inexistent o no comparable sobre el consum d’aquests productes”.

 D’aquesta manera, ara podem saber que “en aquests països es consumeix una àmplia varietat de productes CAP, d’una àmplia varietat de fabricants i distribuïdors, i que el 83,7 % dels entrevistats consumeix només un producte, i que el 51,5 % dels productes sol contenir un únic ingredient botànic”.

 “Aquest estudi ens ajuda a entendre millor el comportament del consumidor”, ja que ens proporciona dades sobre el nombre de productes i ingredients que es consumeixen i detalls sobre el format dels suplements que els consumidors prenen, ha explicat la directora del Centre d’Investigació en Alimentació, Comportament del Consumidor i Salut i membre de la Universitat de Surrey (Regne Unit) i que també ha participat en l’enquesta, Monique Raats.

 Per la seva banda, la membre del Departament de Ciències Farmacològiques i Biomoleculars de la Universitat de Milà (Itàlia), Patrizia Restani, ha assenyalat que “els resultats de l’enquesta contribuiran a l’avaluació dels riscos i els beneficis dels CAP i els seus ingredients botànics, cosa que també ajudarà en la presa de decisions dels reguladors i de la indústria” i, a més, la seva feina “podrà ser aprofitada per altres grups que vulguin aportar més coneixement en aquest camp”.

 Aquesta enquesta ha estat feta com a part del projecte cofinançat per la Comissió Europea ‘PLANT Food Supplements: Levels of Intake, Benefit and Risk Assessment’ (PlantLIBRA), dins del 7è Programa Marc de l’EU. En la seva realització han participat 6 centres socis procedents dels 6 països europeus en els quals s’ha realitzat (Finlàndia, Alemanya, Itàlia, Romania, Espanya i El Regne Unit). La feina de camp es va realitzar durant 15 mesos i es van recollir dades de 2359 consumidors de CAP residents a 24 ciutats europees.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere