Estudiants de secundària es manifesten pel centre de Barcelona contra les retallades i la LOMCE
Centenars d’estudiants de Secundària s’han manifestat aquest dijous al migdia pel centre de Barcelona contra la LOMCE i polítiques educatives des governs català i espanyol. La marxa, que ha estat convocada pel Sindicat d’Estudiants, ha arribat fins a Plaça Sant Jaume sense incidents. Els estudiants han avançat cridant lemes contra les lleis educatives i contra les retallades, entre d’altres. També, s’han pogut llegir lemes com ‘L’educació no és un negoci’ o ‘L’educació no està en venda’. Aquest dijous és el segon dia de vaga després que ahir el sindicat convoqués aturades de Secundària, que van tenir un seguiment d’entre el 10% i el 70%, en funció del territori.
Uns 1.500 estudiants demanen la dimissió de Wert als carrers de Barcelona
Uns 1.500 estudiants s’ha manifestat aquest dijous pel centre de Barcelona en contra de les retallades a l’educació pública i la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lome), i han reclamat la dimissió del ministre d’Educació, José Ignacio Wert.
La protesta, que s’emmarca en la vaga de 48 hores convocada pel Sindicat d’Estudiants a tot l’Estat, ha arrencat des de plaça Universitat amb crits de ‘Després d’estudiar, volem treballar’, ‘Els Borbons als taurons’ i ‘Més educació, menys repressió’, i ha acabat a la plaça Sant Jaume.
En declaracions als mitjans, el secretari general del Sindicat d’Estudiants a Catalunya, Borja Latorre, ha assegurat que el seguiment de la vaga d’aquest dijous a instituts i universitats públiques és del 90%, i ha carregat contra els “atacs a l’educació pública”, perpetrats pel Govern del PP i el de CiU.
Ha defensat una vaga general unitària per acabar amb el Govern de Rajoy, i ha destacat que la mobilització d’aquest dijous ha comptat amb treballadors en lluita de Panrico i TV3, i aquests últims s’han dirigit als estudiants a través del megàfon.
Els estudiants han baixat per Via Laietana i quan passaven per davant d’entitats financeres les assenyalaven i cridaven a l’uníson ‘culpables, culpables, culpables’ sense llançar objectes, el que han combinat amb càntics com ‘Sí que hi ha diners, els tenen els banquers’ i ‘Volem beques i no hipoteques’.
Han recolzat la marxa del Sindicat l’assemblea de docents i el sindicat majoritari de l’ensenyament públic Ustec-Ste·s, la portaveu del qual, Ana Elvira Sánchez, ha declarat als mitjans que han incorporat aquesta protesta a la setmana de lluita a favor de l’educació pública, que acabarà amb una manifestació aquest dissabte.
“L’educació no ha de ser només per a les classes que tenen diners per pagár-se-la. Tots hem de tenir accés a una educació pública i de qualitat”, ha sentenciat Sánchez.
Arribats a la plaça Sant Jaume, la marea d’estudiants ha convergit amb una seixantena de joves del Front Estudiantil Unitari (FEU), que havia convocat una concentració, i el Palau de la Generalitat estava protegit per tanques i uns vuit agents dels Mossos d’Esquadra, a més de furgons als accessos de la plaça.
Alguns estudiants els han llançat ous des de la distància, i els policies s’han posat el casc, si bé no s’han produït més incidents, ja que també, des del Sindicat d’Estudiants així ho han demanat: “No tirem pedres ni ous. No ens posem al nivell d’aquests gossos. No els donem excuses per carregar”, i que això detingui el moviment estudiantil.
La manifestació ha acabat amb un parlament de Latorre, qui ha dit que no pararan fins a aconseguir la dimissió de Wert i la retirada de “la contrareforma franquista” de la Lomce, i ha deplorat l’actuació policial a la Universitat Complutense de Madrid (UCM) d’aquest dimecres –primer dia de vaga–, a més de demanar l’alliberament dels estudiants detinguts.
S’ha referit també a la mort de l’expresident del Govern Adolfo Suárez, que ha qualificat de “ministre que es va canviar la careta quan el règim franquista s’estava ensorrant”, i ha reivindicat la lluita dels joves de classe obrera, la que realment va vèncer la dictadura, ha postil·lat.
També ha donat la paraula a estudiants de l’Institut del Teatre que han clamat que “la cultura no és un luxe”, aprofitant la jornada de vaga d’aquest dijous amb el Dia Mundial del Teatre, i han rebutjat el decret de plantilles, que permet als directors de centres escollir el 50% dels seus professors.
La segona jornada de vaga a Secundària té un seguiment del 28 al 76% segons la demarcació
La vaga convocada a Secundària pel Sindicat d’Estudiants ha tingut en la segona jornada un seguiment del 28 al 76% depenent de la demarcació, segons dades del Departament d’Ensenyament. A Barcelona ciutat, el seguiment de la vaga ha estat aquest dijous del 74%; al Baix Llobregat, del 76%; a la Catalunya Central, del 40%; al Vallès Occidental, del 48%; al Maresme i Vallès Oriental, del 73% i a la resta de les comarques de Barcelona, del 60%. A Lleida és on la incidència ha estat menor, amb el 28%. A Girona, un 32% d’alumnes han seguit la vaga; a Tarragona, ho han fet un 71% i a les Terres de l’Ebre, un 74%. El Sindicat d’Estudiants ha xifrat la participació en el 95% a Catalunya.
Ensenyament xifra el seguiment de la vaga entre un 10% i un 70%
La Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ha xifrat entre el 10% i el 70% el seguiment del primer dia de vaga estudiantil.
La vaga ha estat convocada aquest dimecres a tot l’Estat pel Sindicat d’Estudiantes contra les retallades del Govern espanyol i de la Generalitat, ‘llei Wert’ i la Llei d’Educació de Catalunya (LEC).
Segons les dades recollides pels serveis territorials, la incidència de la vaga entre l’alumnat ha estat del 65,43% a Barcelona (CEB); del 53,81% al Baix Llobregat; del 36,50% a Barcelona Comarques; del 28,21% a la Catalunya central; del 10,79% a Girona; del 19% a Lleida; del 15% al Maresme i el Vallès Oriental; del 59,98% a Tarragona; del 70,7% en Terres de l’Ebre, i del 44% al Vallès Occidental, segons ha informat Ensenyament en un comunicat.
En els cursos de primer i segon d’ESO les classes s’han desenvolupat amb “normalitat”, ja que la vaga ha repercutit en tercer i quart d’ESO, Batxillerat i Formació Professional (FP), segons ha destacat la Conselleria.
En declaracions a Europa Press, el secretari general del Sindicat d’Estudiants a Catalunya, Borja Latorre, ha xifrat l’adhesió a la vaga d’un 90% en instituts públics i d’un 70% a les universitats, i ha celebrat el suport i ànim rebut per part d’altres sectors: “La lluita de l’educació pública és la mateixa que la defensa dels drets laborals i socials”.
De fet, ha apuntat que la manifestació central de la vaga, que tindrà lloc aquest dijous a les 12 hores simultàniament a la plaça Universitat de Barcelona, plaça Imperial de Tárraco de Tarragona i plaça Constitució de Girona, sumarà treballadors de Panrico, de TV3 i de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Tarragona.
Latorre ha deplorat la “bateria d’atacs” que rep l’educació pública, i ha rebutjat el decret de plantilles aprovat aquest dimarts pel Govern, en alertar que els directors podran escollir a dit, ha dit, els professors, cosa que acaba amb la democràcia interna dels centres.♦