Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de Barcelona se suma als actes commemoratius del centenari de Frederic Mistral

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Frederic_Mistral

 Aquest any es commemora el centenari de la mort de Frederic Mistral (Malhana, Provença, 1830-1914), un dels escriptors més importants en llengua occitana, Premi Nobel de Literatura l’any 1904 i creador del Felibritge, moviment literari que promou la llengua i la cultura occitanes.

 Al llarg de l’any se celebraran actes a diferents punts d’Occitània i Catalunya per recordar la vida i la trajectòria del poeta. Destaca l’arribada del Felibritge a Barcelona aquest divendres, 28 de març, concretament de la Mantenença Felibrenca del Llenguadoc-Rosselló acompanyada de les màximes autoritats del Felibritge. Amb motiu d’aquesta visita, el Cercle d’Agermanament Occitano-Català —entitat que té com a objectiu posar de manifest els estrets lligams que han existit sempre entre Occitània i els Països Catalans— ha organitzat diversos actes, en què participarà la Universitat de Barcelona.

 A les 12 h, es farà una ofrena floral al bust de Frederic Mistral a Montjuïc, on es recitaran versos del poeta i es cantarà l’himne del Felibritge. Assistiran a l’acte autoritats de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. En representació de la UB, hi participarà Maria Rosa Lloret, cap del Departament de Filologia Catalana. Més tard, les màximes autoritats del Felibritge es desplaçaran fins a l’Edifici Històric de la UB. Aquí seran rebudes pel vicerector de Política Científica, Dr. Enric Canela. També hi assistiran els professors del Departament de Filologia Romànica José Enrique Gargallo i Meritxell Simó, així com la directora dels Serveis Lingüístics, Conxa Planas. Durant la visita, coneixeran la tasca que es duu a terme des de la UB per la defensa i la promoció de les diverses llengües oficials que es parlen a l’Estat espanyol, com a estat plurilingüe, incloent-hi la llengua occitana —denominada aranès a la Vall d’Aran. En aquesta línia, la Universitat ha desenvolupat diversos recursos formatius per fomentar-ne l’aprenentatge, com ara la Guia de conversa universitària català-castellà-aranès-basc-gallec (disponible en paper, per Internet i per a dispositius mòbils) o la Borsa d’Intercanvi Lingüístic, que ofereix grups de conversa català-aranès. 

Actes commemoratius a la UB durant el mes d’abril

 D’altra banda, la UB també se sumarà a la commemoració del centenari de Frederic Mistral amb l’organització de diversos actes que tindran lloc al mes d’abril a la Universitat.

 Així, del 4 a l’11 d’abril, al passadís del Paranimf es podrà visitar una exposició de les obres mistralianes que hi ha al CRAI Biblioteca de Lletres de la UB. I el dia 8 d’abril, a les 19 h, a l’Aula Magna de l’Edifici Històric es projectarà la pel•lícula Frédéric Mistral, d’Alain Glasberg. Jaume Figueras, gran coneixedor de la figura i l’obra de Frederic Mistral, serà l’encarregat de conduir l’acte i el fòrum posterior. 

Frederic Mistral, únic Premi Nobel en llengua occitana

 Frederic Mistral va ser un dels escriptors occitans més importants per a la renaixença de la llengua occitana al segle XIX. El 1854 va fundar el Felibritge, moviment que va situar la literatura occitana al capdavant de les llengües minoritàries d’Europa. La seva obra és extensa i inclou, entre d’altres, publicacions com ara Lou tresor dóu Felibrige, el diccionari més complet de la llengua occitana (va elaborar-lo entre el 1878 i el 1886 i, actualment, continua sent un referent). El 1904 va rebre el Premi Nobel de Literatura en reconeixement a l’originalitat de la seva obra poètica, que reflecteix el paisatge i l’esperit dels provençals, i la seva tasca com a filòleg de la llengua dels trobadors.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere