Una guia ajuda malalts de càncer a aprofitar millor les consultes a través del diàleg / UIC
L’Institut Global de Salut Pública i Política Sanitària (IGS) de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), amb la col·laboració del Fòrum Espanyol de Pacients i el patrocini de Roche, han elaborat la guia ‘Parlem’, en què ajuden Els pacients a aprofitar millor les consultes mèdiques a través del diàleg.
El càncer representa una de les malalties que provoca més por i preocupació pel futur, tot i els avenços i nous tractaments disponibles, per la qual cosa la directora de l’IGS, Dolors Navarro, ha destacat la necessitat que els professionals sanitaris i els pacients comptin amb “estratègies” que facilitin una relació basada en el respecte, confiança i resolució de problemes pràctics relatius a la malaltia.
Per aquesta raó, el manual està dirigit tant a persones afectades de càncer com als seus familiars o cuidadors i, per a la seva realització s’han organitzat entrevistes amb professionals sanitaris de l’àmbit de l’oncologia, amb líders d’organitzacions de pacients, afectats i familiars.
Els participants entrevistats han confirmat que molts pacients tenen por de la paraula càncer i que presenten dificultats per fer preguntes quan el llenguatge és molt tècnic o quan es produeixen interrupcions durant la visita.
“Por de sentir la paraula càncer, davant del que aquest diagnòstic pot suposar, als tractaments, ansietat, desesperació, desemparament o vulnerabilitat, són només alguns dels sentiments que passen pel cap d’un pacient oncològic recent diagnosticat”, ha assegurat la presidenta d’Associació de Dones Afectades pel Càncer de Mama i Ginecològic de Ciudad Real (Amuma), María Teresa Espinosa.
Alhora, els experts han assenyalat que un llenguatge “senzill i lliure” de tecnicismes pot ajudar els pacients i els seus familiars a millorar l’autocura i complir el que s’espera d’ells durant el tractament.
“Els professionals han de facilitar una informació clara i concisa i no sempre cal explicar en una única consulta el total del diagnòstic sinó que el professional sanitari ha de prendre’s tot el temps necessari perquè la persona recent diagnosticada pugui reaccionar i assimilar el que se li ha explicat, una cosa que no sempre és possible a causa de la pressió assistencial que existeix dins d’algunes especialitats”, ha finalitzat la presidenta de l’Associació Oncològica Extremenya (AEOX), Isabel Rolán.♦