Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El projecte Rossinyol de la UdG rep el premi Pompeu Fabra 2014 al voluntariat lingüístic

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

0b56a459-e7a4-4f15-88cc-12a2a9d1ed1c_b

Amb aquesta 5a edició del premi Pompeu Fabra, la Direcció General de Política Lingüística  de la Generalitat de Catalunya ha reconegut i premiat l’esforç per incorporar el català com a llengua d’ús quotidià.

 El Projecte Rossinyol és un projecte de Mentoria que pretén accelerar la inclusió social i econòmica dels menors provinents de famílies amb baix nivell social i econòmic,majoritàriament d’origen immigrant, tot afavorint la seva integració social, cultural i lingüística. La tasca de l’estudiant universitari és fonamental en el procés perquè obre finestres a la realitat del menor, alhora que s’enriqueix en acostar-se a contextos que desconeix, i que suposaran un complement en el seu desenvolupament integral. El vincle que es va establint entre els dos protagonistes afavoreix, d’una banda, el desenvolupament personal i la socialització del menor; i, d’altra banda, sensibilitza el jove universitari sobre altres entorns i el prepa per viure en una societat multicultural.

 El projecte Rossinyol es va iniciar a Catalunya l’any 2005, impulsat i coordinat per la Universitat de Girona. Al llarg d’aquests anys, 566 nois i noies d’entre 8 i 15 anys han participat en el projecte, acompanyats cadascun per un jove universitari que els fa de mentor, durant tot el curs. Cada parella es troba un cop per setmana, en el temps de lleure.

 Actualment, de la nostra demarcació hi participen nois i noies de Banyoles, Olot, Sant Feliu de Guíxols, Girona, Palafrugell, Palamós, La Bisbal d’Empordà, Blanes, Figueres, Lloret de Mar i enguany, per primera vegada, Santa Coloma de Farners. Els joves estudien a la Universitat de Girona. Des de l’inici del programa, hi han participat 385 parelles en 21 escoles de primària i 13 instituts de secundària, a les que es sumen les 108 d’aquest curs.

 A l’estudi d’impacte dels programes de Mentoria que es va realitzar el curs 2012-13, l’equip investigador destaca, sobre el projecte Rossinyol “un augment significatiu de les relacions que tenen els mentorats i mentorades amb els altres companys de l’escola o institut, així com també un major ús de la llengua catalana. El fet que el mentorat parli en català amb el seu mentor cada setmana i vagi agafant confiança en l’ús social de la llengua durant mesos fa que el mentorat s’atreveixi a parlar, jugar i interaccionar més amb altres companys i companyes de l’escola o institut que no altres nois i noies que no participen en el projecte Rossinyol”.

 A partir de 2010, el projecte Rossinyol es va estendre a Barcelona, gestionat per la Fundació Servei Solidari, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la direcció General d’Immigració de la Generalitat de Catalunya. Actualment, a la ciutat, hi participen 2 escoles de primària i 5 instituts de secundària dels barris de Ciutat Meridiana, Raval i Sants. Els joves estudiants universitaris provenen de la Universitat de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra i Universitat Politècnica de Catalunya. Aquest curs s’han format 38 parelles.

 En el discurs d’agraïment per la concessió del premi, el professor Jordi Feu, responsable del projecte, va fer avinent el següent: “No ens cansem de dir que el Rossinyol és un projecte senzill, de sentit comú però altament eficaç si fem cas als resultats obtinguts. I pensem que és així perquè, entre altres coses, treballem amb xarxa; perquè hi ha una dosi elevada de servei i compromís; i perquè són molts els que demostren tenir-hi interès i confiança.

 Per justícia, i des d’aquí un agraïment exprés, a la Universitat de Girona i al Consell Social perquè des d’un inici va donar ales al projecte. Ales, ara més que mai desplegades en tant que el proper curs passarà a ser un projecte amb pressupost propi dins del pressupost de la Universitat”.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere