Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La salut mòbil desplega tot el seu potencial / Comissió Europea

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

mhealth_1200px_5157

 La Comissió inicia avui una consulta sobre salut mòbil (#mHealth), en la qual demana la col·laboració dels interessats per trobar vies per millorar la salut i el benestar dels europeus mitjançant l’ús de dispositius mòbils com ara telèfons mòbils, tauletes, dispositius de monitorització de pacients i altres aparells sense fil.

 «La salut mòbil reduirà les visites a l’hospital, que costen tants diners, ajudarà els ciutadans a fer-se càrrec personalment del seu estat de salut i del seu benestar i impulsarà una sanitat basada en la prevenció més que no pas en els procediments sanitaris. La salut mòbil també constitueix una gran oportunitat per als empresaris i per a un sector en ple desenvolupament com és el de les aplicacions per a dispositius mòbils. Personalment, jo sóc una gran fan de la salut mòbil com ho demostra el fet que faig servir un braçalet esportiu per mesurar la meva activitat física diària. Animo a tothom a participar en aquesta consulta perquè els europeus puguem arribar a ser líders mundials en aquest sector tan fascinant», ha declarat la Vicepresidenta de la Comissió Europea i Comissària de l’Agenda Digital, Neelie Kroes.

 «La salut mòbil té una gran potencial perquè oferirà als ciutadans els mitjans necessaris per gestionar personalment la seva salut i poder mantenir-se sans més temps, millorarà la qualitat de l’assistència sanitària i el confort dels pacients i ajudarà els professionals de la salut en la seva feina. Així doncs, les solucions que pot oferir la salut mòbil contribuiran a desenvolupar uns sistemes sanitaris moderns, eficients i sostenibles», ha afegit el Comissari Europeu de Salut, Tonio Borg.

Avantatges de la salut mòbil

La salut mòbil presenta tres avantatges:

  • dóna al pacient el control sobre la seva salut i més independència, la qual cosa contribueix a prevenir problemes de salut;
  • millora l’eficiència del sistema sanitari i, per tant, presenta un enorme potencial d’estalvi de costos;
  • genera magnífiques oportunitats per als sectors innovadors, per a la creació d’empreses i per al mercat de les aplicacions per a dispositius mòbils.

Exemples de salut mòbil

  • aplicacions que mesuren les constants vitals com ara la tensió arterial;
  • aplicacions que ajuden a administrar insulina als diabètics mitjançant la transmissió de senyals de control a la bomba a partir d’un dispositiu mòbil;
  • aplicacions que recorden al pacient que s’ha de prendre la medicació;
  • aplicacions que recomanen exercicis de manteniment o règims per millorar l’estat general de salut i de benestar dels usuaris.

Una bona notícia

 Ja hi ha gairebé 100 000 aplicacions de salut mòbil en nombroses plataformes com ara iTunes, Google Play, Windows Marketplace o BlackBerry World. Les vint aplicacions gratuïtes més populars d’esport, manteniment físic i salut ja han registrat 231 milions de descàrregues a nivell mundial. El 2017 hi haurà 3 400 milions de persones al món que tindran un telèfon intel·ligent i la meitat farà servir aplicacions de salut mòbil. Si es desplega tot el seu potencial, la salut mòbil podria retallar la despesa sanitària de la UE en 99 000 milions d’euros d’aquí al 2017. A més, gràcies al paquet de mesures per crear el que se n’ha dit «continent connectat», que la setmana passada va rebre el vot favorable del Parlament Europeu, hem fet un pas més per protegir els serveis innovadors a la UE.

Aspectes que cal resoldre

 Encara hem de solucionar qüestions pendents com ara la seguretat d’aquesta mena d’aplicacions, l’ús de les dades privades, la falta d’interoperabilitat de les solucions disponibles o el desconeixement per part dels interessats dels requisits jurídics de les aplicacions relacionades amb l’estil de vida i el benestar com ara el compliment de la normativa sobre protecció de dades i la necessitat que les aplicacions sanitàries duguin el marcatge «CE». També és necessari crear un clima de confiança entre els professionals de la salut i els ciutadans i que ajudem els ciutadans a fer servir correctament els serveis de salut mòbil.

Què es demana en aquesta consulta

 Es demana que hi responguin abans del 3 de juliol del 2014 les associacions de consumidors i de pacients, els professionals de la salut i les organitzacions sanitàries, les autoritats públiques, els desenvolupadors d’aplicacions, els prestadors de serveis de telecomunicacions, els fabricants de dispositius mòbils, els particulars i qualsevol altre interessat.

Exemples de preguntes de la consulta:

  • quins requisits de seguretat i de rendiment haurien de tenir les aplicacions relacionades amb l’estil de vida i el benestar de les persones?
  • quines garanties de seguretat haurien de tenir les aplicacions per protegir les dades sanitàries en el context de la salut mòbil?
  • quina seria la millor manera de fomentar l’emprenedoria a Europa?

La UE finança una part de la recerca en l’àmbit de la salut mòbil. Per exemple, els pacients amb insuficiència renal ben aviat podran monitoritzar la seva diàlisi des d’un telèfon intel·ligent perquè ja existeixen aplicacions per gestionar l’estrès i, a Graz (Àustria), el personal sanitari ha reduït considerablement la seva càrrega de feina gràcies al nou sistema mòbil de què disposen.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere