Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de Barcelona i dues universitats d’Amsterdam reforcen la col•laboració en àmbits com ara la recerca, la internacionalització o la docència

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

UB amsterdan

 La Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat d’Amsterdam (UvA), juntament amb la Universitat de Ciències Aplicades (HvA) de la mateixa ciutat holandesa, han celebrat els dies 8 i 9 d’abril una trobada bilateral per reforçar la col·laboració entre les respectives institucions, així com per posar en marxa iniciatives en àmbits d’interessos comuns. La UB i la UvA pertanyen a la Lliga d’Universitats de Recerca Europees (LERU), prestigiosa associació de vint-i-una universitats europees capdavanteres en recerca. 

 La visita de la UvA i la HvA a la Universitat de Barcelona va començar dimarts, 8 d’abril, amb la benvinguda de la vicerectora de Política d’Internacionalització de la UB, Maria Callejón, al Consell de Govern d’aquestes universitats, encapçalat per la rectora de la UvA, la Dra. Dymph van den Boom; el rector de la HvA, el Dr. Huib de Jong, i la presidenta del Comitè Executiu de la UvA-HvA, la Dra. Louise Gunning-Schepers. Les dues universitats holandeses mantenen una estreta col·laboració tant en docència com en recerca, i comparteixen estructures i serveis comuns, que han estat representats a la trobada i a les diferents reunions de treball.

 El rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, va inaugurar les reunions de treball del dia 9 d’abril, que van girar al voltant de quatre temàtiques: cooperació, recerca i innovació, internacionalització i educació. Totes van fer referència a les reformes i col·laboracions interuniversitàries que cal impulsar per ampliar les oportunitats internacionals en aquests àmbits.

 L’experiència de la Universitat d’Amsterdam en el compartiment d’alguns serveis i departaments amb la Universitat de Ciències Aplicades va exemplificar les bones pràctiques en el terreny de la cooperació dins de la universitat i entre diferents universitats. Aquesta sessió la van presidir la Dra. Louise Gunning-Schepers i el Dr. Dídac Ramírez.

 La taula de recerca, presidida pel Dr. Jordi Alberch, vicerector de Recerca, Innovació i Transferència de la UB, va servir perquè les institucions participants expliquessin les seves polítiques d’investigació. El Parc Científic de Barcelona, els campus d’excel·lència internacional o l’oficina de transferència de la recerca de la UB —la Fundació Bosch i Gimpera (FBG)—, també van centrar part de les discussions. Van participar en aquesta taula la Dra. Karen Maex, degana de la Facultat de Ciència de la UvA i de Ciències de la Vida de la HvA i, en representació de la UB, Carme Verdaguer, directora de l’FBG, i Núria Casamitjana, directora de Formació del Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), que va aprofundir en les vies de col·laboració entre la UB-CRESIB.

 La taula d’educació va comprendre temes com ara l’ús de les noves tecnologies o les perspectives de futur que tenen els estudiants per construir les seves carreres professionals. La trobada va ser presidida pel Dr. Han van Dissel, degà d’Economia i Empresa de la UvA i la UB hi va estar representada pel degà de la Facultat de Química, Dr. Pere Lluís Cabot, que va fer una introducció a les polítiques d’estudiants i de docència impulsades per la UB.

 Per últim, la Dra. Maria Callejón va presidir la taula d’internacionalització, en què la Dra. Dymph van den Boom va presentar les tendències demogràfiques mundials en educació superior i les qüestions més crítiques que afecten la internacionalització a la seva universitat. Per la seva banda, la Dra. Callejón va exposar els objectius de política internacional de la UB, els projectes més rellevants, i va suggerir àrees de col·laboració possibles entre la UB i la UvA.

 La trobada bilateral es va tancar amb una intervenció del rector Dídac Ramírez i de la Dra. Louise Gunning-Schepers, que van explicitar el compromís ferm per part de les dues institucions de reforçar la col·laboració establerta entre la UB i la UvA-HvA.

 Participants en les reunions

 Per part de la Universitat de Barcelona, la delegació estava formada pel rector, Dídac Ramírez; el vicerector de Recerca, Innovació i Transferència, Jordi Alberch; la vicerectora de Política d’Internacionalització, Maria Callejón; el vicerector de Política Científica, Enric Canela; el vicerector de Professorat, Manel Viladevall; la vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística, Gemma Fonrodona; el vicerector de Política Acadèmica i Qualitat, Gaspar Rosselló; la delegada del rector per a Accions Especials de Recerca, Conxita Àvila, i la secretària general, Isabel Miralles.

 També hi va haver una participació important dels degans de les facultats de la UB, que van celebrar el dia 8 una reunió amb els seus homòlegs d’Amsterdam. Hi van participar els degans de Medicina, Francesc Cardellach; Química, Pere Lluís Cabot; Física, Atilà Herms; Matemàtiques, M. Carme Cascante; Biologia, Joaquim Gutiérrez; Geologia, Lluís Cabrera; Geografia i Història, Xavier Roigé; Belles Arts, Salvador García; Filosofia, Norbert Bilbeny; Odontologia, Sílvia Sánchez, i Economia i Empresa, Elisenda Paluzie; així com el vicedegà de la Facultat de Farmàcia Diego Muñoz Torrero; el vicedegà d’Economia i Empresa Alfonso Herranz; el vicedegà de Filologia Javier Velaza; la vicedegana de Dret Mònica Navarro, i els vicedegans de Psicologia Imma Clemente i Joan Sansa.

 La delegació de la UvA i la HvA estava formada per la presidenta i el vicepresident del Comitè Executiu de les dues institucions, Louise Gunning-Schepers i Hans Amman, respectivament; la rectora de la UvA, Dymph van den Boom; el rector de la HvA, Huib de Jong, i els degans de Economia i Empresa, Han van Dissel; Odontologia, Albert Feilzer; Ciències Socials i del Comportament, Edward de Haan; Medicina, Marcel Levi; Ciència, Karen Maex; Dret, Edgar du Perron, i Humanitats, Frank van Vree.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere