Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’ús de tauletes a les aules afavoreix l’atenció i la participació dels alumnes / UB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

budget-tablets

 Joan Guàrdia i Maribel Peró, investigadors de l’Institut de Recerca en Cervell, Cognició i Conducta (IR3C) de la Universitat de Barcelona, i Carme Pineda, responsable de la Unitat d’Informàtica de Mundet, han proposat un protocol d’ús de dispositius mòbils i tauletes per a la docència universitària, en coordinació amb projectors de xarxa d’Epson i el programa iProjection, distribuït per la mateixa empresa. Aquest sistema permet al professorat utilitzar la tauleta com a pissarra electrònica i com a dispositiu mòbil de presentació a classe, i dota l’alumnat d’un mecanisme de presentació dels treballs sense necessitat de més elements tecnològics.

 El sistema proposat permet al professorat desplaçar-se per tota l’aula sense perdre contacte visual amb els estudiants, així com alternar material de diversos formats sense cap dificultat i sense necessitat d’estar a prop de cap perifèric. A més, permet engrandir parts del material que es presenta ―en especial, parts de fórmules matemàtiques o gràfics―, girar una imatge o mostrar angles de visió d’estructures complexes, escriure sobre el material de presentació sigui quin sigui el format, o escriure en una pàgina en blanc com si fos una pissarra electrònica. Incorporar text o esborrar-ne és senzill i ràpid. Cal destacar, també, que el professorat pot donar pas a qualsevol dels estudiants que tinguin un dispositiu mòbil perquè mostrin a la resta qualsevol material, de manera que l’exigència d’atenció i les possibilitats de recollir informació augmenten considerablement.

 El sistema requereix disposar d’una xarxa de connectivitat prou potent com per suportar un nombre important de perifèrics. D’altra banda, cal tenir en compte que aquestes experiències amb grups molt nombrosos pot ser difícil de gestionar.

 L’experiència a les aules

 Durant el curs acadèmic 2012-2013 i fins a l’actualitat, s’han fet sessions de prova amb diferents grups d’estudiants de la Facultat de Psicologia, tant de grau com de màster i doctorat. En tots els casos, els alumnes coneixien l’objectiu d’innovació docent d’aquella sessió i l’única consigna era que els que ho volguessin podien portar un telèfon intel·ligent, una tauleta o un portàtil amb sistema operatiu iOS, Android o Windows per seguir la classe.

 En tots els dispositius s’instal·lava l’aplicació gratuïta Iprojection, que facilitava Epson. A l’aula corresponent es disposava de connexió sense fils per a tothom, així com del projector Epson EB-1955 connectat a la xarxa. Aquest projector permet reconèixer els dispositius de presentació connectats a la xarxa mitjançant el programa EasyMP Network Projection. D’aquesta manera, el projector reconeixia les tauletes i portàtils connectats al mateix moment.

 Les temàtiques de les classes tractaven sobre Estadística Aplicada a la Psicologia, Epidemiologia i Psicologia Matemàtica, matèries que requereixen la presentació de formulació matemàtica i gràfics, en alguns casos tridimensionals.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere