M. Àngels Valls (ESADE / URL): “Molts dels qui fa més d’un any que estan a l’atur ja han perdut el tren dels seus sectors”
Segons la professora d’ESADE, “malgrat el descens anual de l’atur en 344.000 persones, l’EPA encara conté males notícies: l’activitat continua baixant i aquest trimestre ha registrat la taxa més baixa des de 2007, amb una reducció interanual de 424.500 persones”
“La mirada a l’atur és a curt termini. Les persones que fa més d’un any que estan a l’atur perden el tren del sector en què han treballat, i això no es reflecteix a les estadístiques.” Aquesta és una de les conclusions que M. Àngels Valls, professora de Direcció de Persones i Organització d’ESADE, ha extret de les dades de l’Enquesta de Població Activa que ha fet públiques l’Institut Nacional d’Estadística aquest matí. Considera que, “malgrat que s’ha registrat el descens més gran de l’atur anual des de 2005 [344.000 persones], l’EPA segueix contenint males notícies, ja que l’activitat continua baixant [187.000 persones]”. “Si parlem de dates, la nostra taxa actual d’activitat és la més baixa des de 2007 [el 59,46 %]. En un any, la població activa s’ha reduït en 424.500 persones”, ha afegit Valls.
“Fa bastants mesos que diem que el decreixement minva, però no aixequem el cap”, ha insistit la professora d’ESADE, que considera que la qualitat de la feina està minvant, tant pel que fa als sectors –”gran part del que s’ha perdut a la indústria i a la construcció ha arribat als serveis, on es concentra la major part de la temporalitat i la precarietat del nostre mercat laboral”–, com a la subocupació –”el percentatge dels qui tenen una dedicació menor a la que correspondria a la seva taxa d’activitat han passat del 8 % al 15 %, cosa que indica que cada vegada hi ha més persones que treballen menys del que voldrien”. “El creixement continuat des de 2007 de la població que, malgrat estar ocupada, cerca una altra feina també és significatiu”, ha assenyalat.
Amb relació a la segona bona notícia de l’EPA d’aquest primer trimestre de 2014, la del descens del nombre de desocupats d’entre 16 i 19 anys, i 50 i 54 anys, amb 7.000 i 23.800 persones ocupades més, respectivament, M. Àngels Valls s’ha mostrat cautelosa: “Estem parlant d’una petita proporció de l’atur total, especialment en el primer d’aquests col·lectius.” “Ho destaquem perquè és el principal i gairebé únic focus de les polítiques actives d’ocupació, però les persones de referència de les llars espanyoles no són els menors de 20 anys”. “Oblidem que el nombre de llars en què tots els membres estan a l’atur continua creixent i ja arriben a 1.978.900, com també el nombre d’aturats de llarga durada [49.300 persones més aquest trimestre], que a nivell agregat s’ha triplicat”, ha comentat la professora d’ESADE, que ha puntualitzat que, sobre aquest darrer punt, es comença a veure una certa correlació entre l’atur de llarga durada i el nivell de formació: “Si posem el zoom, comprovem que aquesta situació es dóna en el 70 % de les persones amb estudis primaris; en el 60 % amb estudis secundaris, i en el 55 % amb estudis superiors”.♦