Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El CREAF presenta una guia digital per difondre el paper dels pol•linitzadors en el P.N. del Garraf

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

garraf

 La recerca feta pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) durant quatre anys al Parc Natural del Garraf ha proporcionat les dades necessàries per fer la Guia de flors i pol·linitzadors del Garraf. Es tracta d’un portal web adaptat per a dispositius intel·ligents (telèfons mòbils, tablets, etc.) que permet identificar fàcilment les flors més comunes del parc i els seus pol·linitzadors. La guia s’ha dut a terme amb el suport de la Fundació Catalunya – La Pedrera.

 La Guia de flors i pol·linitzadors del Parc Natural del Garraf s’ha pogut fer a partir dels resultats d’una recerca portada a terme pel CREAF durant quatre anys sobre les xarxes de pol·linització presents en el Parc. L’estudi ha identificat més de 60 espècies de plantes pol·linitzades per insectes i més de 350 espècies d’insectes que visiten les seves flors.  Tot i que no totes les espècies d’insectes visiten totes les plantes, els investigadors han trobat més de 1600 combinacions diferents que descriuen com de complexes son les interaccions entre planta i pol·linitzador.

 La guia es pot consultar en català i en castellà. Va adreçada a tot tipus de visitants i, per tant, en la mesura del possible, s’ha intentat utilitzar un llenguatge planer i evitar els termes científics. Compta amb fotografies de cada espècie de planta i d’insecte, i esquemes que descriuen quins són els períodes de floració de les plantes, la capacitat de les flors per oferir pol·len o nèctar als pol·linitzadors, i el període de vol dels insectes, restringit als mesos de febrer a juliol, que és quan es poden veure la majoria de flors i pol·linitzadors al Parc. A més, l’usuari trobarà informació sobre les flors que visita cada insecte, els insectes que visiten cada flor, i aspectes relacionats amb la biologia, el comportament i altres curiositats de les diferents espècies.

 Per identificar les espècies de plantes de la manera que sigui més còmoda per a l’usuari, s’han fet tres classificacions: per color, per família botànica i per nom. Per identificar-ne les d’insectes, també s’han fet tres classificacions: per color, per ordre zoològic i per nom. A l’inici de cada classificació, hi ha un buscador que redueix el nombre de possibilitats a mesura que hi anem introduint lletres.

 El recull d’espècies de la guia és una selecció de les plantes i els insectes més característics i dels quals els autors de l’estudi han obtingut més informació, perquè el visitant del Parc pugui reconèixer fàcilment la major part de les espècies que hi trobarà. Actualment, s’inclouen vint fitxes de plantes i quaranta de pol·linitzadors, però la previsió dels autors és anar afegint noves fitxes a mesura que es puguin ampliar els estudis.♦

 El Web … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere