Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Continua el Congrés Internacional Transicions en el món contemporani / URV

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

portada

Es segueix celebrant a la Universitat Rovira i Virgili el Congrés Internacional Transicions en el món contemporani, que acabarà el 9 de maig.

 El Congrés, obert a la ciutadania, se centra, en el context de globalització i de crisi actuals, en la temàtica sempre controvertida dels processos de transició política i transicions humanes contemporànies, per generar reflexió i debat. Ho fa des del punt de vista interdisciplinar. 

Al llarg dels tres dies, experts internacionals destacats i professors de la URV examinen les transicions a l’Àfrica Austral, a l’Europa de l’Est, al Magreb, a Mèxic o a Portugal. Aporten les seves reflexions sobre el concepte mateix de transició, des de la ciència política i la història; o sobre el paper dels intel·lectuals en les transicions.

 Els ponents intervenen sobre els moviments d’afirmació nacional durant la transició espanyola, amb la participació de l’exvicepresident de la Generalitat Josep-Lluís Carod Rovira o Iulen Madariaga, doctor en Dret i membre fundador d’ETA, entre d’altres; sobre la legislació laboral i els conflictes socials, del franquisme a la democràcia; o sobre els mass-media en la transició. També intervenen sobre la segona transició espanyola, i sobre el federalisme i la crisi de l’estat de les autonomies. 

 Hi ha espai també per a les transicions humanes: de les polítiques de dones al mainstreaming de gènere, o per a les literàries, com la de l’escriptor cubà Virgilio Piñera. O per a les artístiques: cinema música i pintura durant la transició.

 A la trobada es presenten comunicacions, fruit de treballs de màster o de tesi doctoral, sobre diferents àmbits temàtics, que d’acord amb el Comitè científic seran incloses en la publicació de les actes.  

 El dimecres 7 hi va haver una audició musical de peces de l’època de la transició espanyola, amb estrena inclosa, “Cançons de la roda del temps”, amb poemes de Salvador Espriu i obra del compositor Salvador Brotons, director de l’Orquestra Simfònica de Vancouver (EUA). Actuen Rosa Tamarit (soprano) i Alfons Escué (piano).

 La cloenda del Congrés, el divendres 9 a les 17 h. 15′, va a càrrec de Paul Preston, futur doctor honoris causa de la URV. Dedica la seva intervenció al paper de la figura del Rei durant la transició i en l’actualitat.

 Aquest congrés el coordinen els catedràtics Josep Sánchez Cervelló, catedràtic d’Història Contemporània, i Alberto Reig, catedràtic de Ciència Política. L’organitzen el Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS), la Facultat de Ciències Jurídiques, la Facultat de Lletres i la URV.♦

 

PROGRAMA … CLICAR AQUÍ

Il·lustració: Ima Montoya©

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere