Les 10 empreses finalistes del Momentum Project Espanya 2014 aposten per la innovació
Les 10 empreses finalistes del Momentum Project Espanya 2014 aposten per la innovació en l’edició més competitiva de la seva història
La millora del medi ambient destaca pel que fa a l’impacte social (40%), seguida de la inclusió sociolaboral (40%), la salut i la qualitat de vida (20%)
Les 10 emprenedories que han participat en la quarta edició de Momentum Project Espanya 2014 han estat escollides per un comitè científic d’experts dels sectors social, empresarial, acadèmic i financer. La innovació, l’originalitat i la recerca són els trets predominants d’aquestes 10 emprenedories, que provenen de diverses comunitats autònomes: Catalunya (4), el País Basc (2), Madrid (1), Galícia (1), Castella i Lleó (1) i Andalusia (1). En conjunt, les empreses seleccionades facturen uns 4 milions d’euros i donen feina a més de 75 persones.
Pel que fa a l’impacte social, destaquen els projectes orientats a millorar el medi ambient (40 %), seguits dels que procuren la inclusió sociolaboral de persones amb risc d’exclusió (40 %), i els que cerquen millorar la qualitat de vida i/o la salut de les persones (20 %).
A partir del proper 28 de maig, aquestes 10 elegides començaran les diferents etapes de formació i acompanyament estratègic amb vista a elaborar el pla de creixement. Serà el primer contacte amb les altres seleccionades; els responsables i els professors del programa, i els mentors dels seus equips de treball, amb els quals treballaran durant tot l’any. La formació es realitzarà en tres períodes: dos a ESADE i el darrer, al campus del BBVA.
Les emprenedories socials
– Bioservice (Bilbao): és una empresa emprenedora en què el 95 % de la plantilla està formada per persones discapacitades, i que s’orienta a la recollida de residus, principalment cartutxos d’impressora i mòbils, per tal de reutilitzar-los o reciclar-los. Àmbit d’actuació: global.
– Concepto Industrial (Pontevedra): presenta un producte innovador: el vidre multifuncional. Aquesta empresa dissenya, fabrica i comercialitza aquest tipus de vidre amb un impacte mínim sobre el medi ambient i, a més, procura integrar persones discapacitades en l’àmbit laboral. Àmbit d’actuació: global.
– CoShop (Barcelona): és una iniciativa d’economia col·laborativa, que agrupa una comunitat de creadors i dissenyadors que elaboren els seus productes d’acord amb els criteris de producció 100 % local i de sostenibilitat mediambiental i social. Els ofereix un espai conjunt on poden comercialitzar els seus dissenys, i assessorament i acompanyament per tal que puguin escalar. D’aquesta manera, també fomenta la generació d’ocupació dins la pròpia comunitat, per exemple, contractant proveïdors o tallers (en la majoria dels casos, són tallers socials) per a la producció d’aquests dissenys. Actualment, disposa ja de dos espais a Barcelona i el model es pot replicar fàcilment en altres ciutats espanyoles. Àmbit d’actuació: global.
– Fundación Pharos (Cadis): emprenedoria que cerca el benestar social de persones amb addiccions mitjançant un programa pioner a Espanya de rehabilitació, teràpia i recuperació, a través d’un centre de dia i una casa d’ajuda a la reinserció. Àmbit d’actuació: nacional.
– Huertos de Soria (Sòria): es basa en l’agricultura alternativa, amb el conreu de productes hortofructícoles, les conserves vegetals i la comercialització d’aquests productes. A més de procurar la millora del medi ambient, aquesta emprenedoria cerca la inclusió sociolaboral de persones amb malalties mentals. Àmbit d’actuació: provincial.
– Inithealth (Bilbao): emprenedoria que cerca conscienciar la ciutadania sobre la salut. Inithealth presenta una plataforma de serveis orientada a la gestió personalitzada de la salut, i s’adreça a particulars, empreses i escoles. Àmbit d’actuació: global.
– MASS Factory (Barcelona): busca ajudar persones amb mobilitat reduïda, convertint les ciutats en llocs més accessibles mitjançant la venda de serveis de suport a la mobilitat. Amb això també contribueix a la inclusió social i laboral. Àmbit d’actuació: global.
– MyLife (Barcelona): és un projecte que replica el projecte britànic My LIFE i que ofereix un programa d’aprenentatge a persones amb discapacitat intel·lectual per tal de facilitar-los la inserció sociolaboral i, per tant, una certa independència. Àmbit d’actuació: nacional.
– Siel Bleu (Barcelona): el seu propòsit és millorar la qualitat de vida i l’autonomia de les persones grans amb cursos d’activitat física que, a més de millorar-los la qualitat de vida, els ofereixen acompanyament i prevenció. Àmbit d’actuació: global.
– Soulem (Madrid): és una empresa d’inserció social, que fabrica pantalles de llums per al sector de l’hostaleria. Se centra en dones amb famílies en situació desfavorida i els ofereix una sortida professional que, a més, les converteix en artesanes pantalleres. Àmbit d’actuació: nacional.
El Momentum Project, un programa de suport a l’emprenedoria social
Les emprenedories socials participants passen per un procés de selecció, que consta de tres fases. La primera etapa és la recepció de candidatures a través del formulari online publicat a la web <www.momentum-project.org> i la preselecció dels candidats que passen a la fase següent. A continuació, se sol·licita més informació a aquests emprenedors, per tal d’aprofundir el model de negoci i el pla de creixement en termes econòmics i socials. El Comitè de Preselecció, un equip multidisciplinari integrat per representants de les institucions organitzadores, revisa les candidatures per tal de seleccionar les que passaran a la tercera i última fase. A partir d’aquest moment, es demana informació financera més detallada; que es responguin preguntes de tipus fiscal i legal, i un vídeo explicatiu de resum d’un minut de durada.
Cinc projectes del Momentum Project 2013 s’asseguren el finançament amb el BBVA
Un dels pilars de suport que el Momentum Project ofereix és l’accés al finançament, per mitjà del Momentum Social Investment (MSI), un instrument d’inversió que el BBVA ha creat per finançar el creixement de les empreses més prometedores del Momentum Project. L’MSI vol garantir el creixement d’aquestes empreses i generar estructures multiplicadores de l’impacte social, obtenint-ne un retorn financer mínim. En l’edició anterior, cinc de les deu emprenedories participants –Debra Charity, Saraiva Senior, El Rosal, A Puntadas i Specialisterne– van destacar pel que fa als criteris de sostenibilitat, l’abast de l’impacte social, el control de la gestió financera i la destinació del capital sol·licitat, i van passar a la ronda de finançament.♦