Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Eurobaròmetre: increment de la confiança i l’optimisme en el conjunt de la Unió Europea

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

 Segons l’enquesta especial  de l’Eurobaròmetre titulada “Europeus 2014” publicada avui 12 de maig de 2014, una majoria d’europeus afirmen que tenen una imatge positiva de la UE (el 34%, és a dir, 3 punts per sobre del resultat obtingut en l’eurobaròmetre estàndard de tardor publicat al novembre de 2013). Un 26%, en canvi, declaren tenir-ne una imatge negativa.

 Els ciutadans també són cada vegada més optimistes pel que fa 1) les perspectives econòmiques a Europa i 2) el futur d’Europa: en 20 dels 28 Estats membres, els europeus creuen que la situació econòmica millorarà en el seu país d’origen en els propers 12 mesos.

 1. Millora de la percepció de les perspectives econòmiques a Europa

 El nombre de ciutadans que pensen que la situació econòmica en els seus països d’origen s’estabilitzarà o millorarà  en els propers 12 mesos ha augmentat en cinc punts percentuals, un resultat que està relacionat amb el retrocés del pessimisme pel que fa les perspectives econòmiques (veure l’annex 1).

 A més a més, un 44% dels enquestats creuen que la repercussió de la crisi en l’ocupació ha assolit el seu punt màxim, aquest percentatge és 4 punts superior al del resultat obtingut en l’enquesta realitzada a la tardor de 2013 (vegeu l’annex 2). Tot i així, encara hi ha reptes per assolir: gairebé la meitat dels europeus (el 49%) pensen que l’atur és el problema més greu al que s’ha de fer front actualment. (vegeu annex 3)

 2. Augmenta la confiança en la EU, els ciutadans senten que la seva veu compta 

 La confiança cap a la UE augmenta i se situa al 32% (un punt per sobre respecte el darrer eurobaròmetre) i encara és superior a la que els ciutadans tenen respecte els seus parlaments nacionals (que se situa al 27%) i dels governs nacionals (26%) (vegeu l’annex 4) Al mateix temps, més de la meitat d’europeus, el 53%, afirmen que veuen el futur de la UE de manera positiva. (vegeu annex 5)

 Aquests resultats fan pensar que els esforços fets per la Comissió Europea per acostar-se als ciutadans donen els seus fruits. Una de les activitats que s’han dut a terme amb aquest objectiu són, per exemple, els 51 debats ciutadans celebrats a tot Europa o la proposta que es va dirigir als partits polítics europeus perquè designessin un candidat a la presidència de la Comissió amb l’objectiu d’incrementar l’interès dels ciutadans en les properes eleccions europees.

 L’Eurobaròmetre publicat avui també mostra l’augment (del 29% al 37%) dels ciutadans que pensen que la seva veu compta a la UE. Es tracta d’una de les progressions més importants enregistrades durant els darrers 10 anys en un període de temps semblant (vegeu l’annex 6)

 Rerefons

 L’Eurobaròmetre especial publicat avui es basa en una mostra representativa de ciutadans dels 28 Estats membre de la UE. En total s’han enquestat 28.000 ciutadans a partir de 15 anys entre el 14 i el 24 de març de 2014.

 Informacions complementàries

 L’informe especial de l’Eurobaròmetre 415 publicat avui exposa la percepció que tenen els europeus de la situació econòmica actual dins de la Unió Europea, les seves principals preocupacions i el seu grau de confiança en les institucions polítiques. Es tracta d’un sondeig realitzat a escala europea.

 Annexes 

1. Perspectives econòmiques nacionals: les percepcions milloren en 20 països de la UE

1

2. Incidència de la crisi: l’optimisme continua guanyant terreny

2

3. L’atur encara és la principal preocupació nacional 

 3

4. La confiança en la UE incrementa i supera la confiança en les isntitucions nacionals

4

5. Els ciutadans de 22 Estats membres de la UE miren el futur de la Unió Europea de manera positiva

5

6. “La meva veu compta a Europa”: la progressió més forta dels útltims  10 anys 

6

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere