Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UB coordinarà un doctorat internacional de Medicina i Cirurgia Fetal

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 25_jun_operacionfeto250612

 La Universitat de Barcelona (UB) coordinarà un doctorat internacional de Medicina i Cirurgia Fetal amb la col·laboració de les universitats de Lund (Suècia) i Lovaina (Bèlgica) després que la Unió Europea (UE) hagi concedit el programa Erasmus Mundus, finançat amb set milions d’euros, al Fetal Medicine Research Center, vinculat a la UB, l’Hospital Clínic i el Sant Joan de Déu.

 En roda de premsa aquest dimarts a la Facultat de Medicina de la UB, el rector del centre, Dídac Ramírez; el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Claudi Alsina, i el director de BCNatal –centre de medicina fetal dels hospitals Clínic i Sant Joan de Déu–, Eduard Gratacós, han explicat que en aquest doctorat formaran “en les tècniques més avançades en medicina maternofetal”.

 Gratacós ha remarcat que el que fa únic aquest doctorat és que està impartit conjuntament per tres centres que concedeixen el títol com si fos propi, i que suposa un “reconeixement d’excel·lència” al formar part del programa Erasmus Mundus amb una inversió que permet competir i captar els millors cervells.

 La comissió europea ha seleccionat “amb criteris objectius d’excel·lència” els onze estudiants –procedents de països com Cuba, Rússia, Índia, l’Iran, Eslovènia, el Regne Unit i Turquia– del total de 300 candidats que es van presentar, dels quals un 60% són extracomunitaris.

 Durant els quatre anys de durada del doctorat, els investigadors faran estades en les tres universitats participants i utilitzaran tècniques pioneres d’aquests centres en medicina maternofetal, imatge mèdica, diagnòstic genètic i teràpia fetal per desenvolupar “un projecte d’investigació pioner i de primer nivell”.

 Segons ha definit Gratacós, la finalitat de la notable procedència d’estudiants de fora de la UE és “fer d’Europa un lloc atractiu per desenvolupar coneixement, generar investigació per portar-la a la societat, a la indústria i als ciutadans, que són els que primer gaudeixen dels avenços”.

 El finançament del programa durarà fins al 2021 –quan es preveu que tingui uns 60 alumnes–, pel que buscaran fonts de finançament públiques i privades alternatives per consolidar aquest doctorat els anys vinents, com succeeix amb els “grans programes internacionals que agafen prestigi” i perquè al voltant d’ell s’estructurin activitats d’innovació i de transferència del coneixement.

 Ramírez ha celebrat que, amb aquest doctorat, la competència experta “de l’àmbit clínic es trasllada a la docència”, i suposa un reconeixement internacional més per al centre universitari, a més de destacar que dels 42 Erasmus Mundus concedits per la UE, el doctorat presentat aquest dimarts és l’únic que es coordinarà a Catalunya i Espanya.

 Per la seva banda, Alsina ha traslladat el “màxim interès” de la Secretaria d’Universitats i Investigació de la Generalitat perquè aquestes iniciatives es consolidin i formin part del desenvolupament de les universitats i de la investigació que viu Catalunya.

 BCNatal s’ha convertit en un “referent nacional i internacional” en aquesta especialitat i, a l’última dècada, ha realitzat més de 1.600 intervencions de caràcter complex –200 a l’any–, fet que suposa el 80% de les que es porten a terme a l’Estat; i el Fetal Medicine Research Center és pioner internacional en descripció i diagnòstic de patologies fetals.

 Per aquesta raó, els avaluadors de la comissió europea han considerat que l’equip de medicina i cirurgia fetal de la UB, Hospital Clínic i Hospital Sant Joan de Déu era excel·lent en “educació, ciència, tecnologia i innovació”, el que li ha fet mereixedor d’aquest finançament, ha subratllat Gratacós.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere