La URV posa en marxa cursos MOOC oberts i gratuïts per Internet
La Universitat Rovira i Virgili posa en marxa els primers cursos MOOC per Internet de cara al curs 2014-15. Els MOOC (Massive Open Online Courses) són cursos oberts de formació a distància que s’ofereixen gratuïtament i es poden seguir en línia.
El primer MOOC de la URV es titula Mètodes bàsics de planificació automàtica en intel·ligència artificial i el professor responsable n’és Antonio Moreno, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques. El curs es correspon parcialment amb els continguts de l’assignatura Planificació i raonament aproximat del Màster en Enginyeria Informàtica: Seguretat Informàtica i Sistemes Intel·ligents. Tindrà una durada de quatre setmanes i comportarà una feina d’aproximadament tres hores setmanals per als participants. L’objectiu és que serveixi per captar nous estudiants per a aquest màster, i atreure talent cap a la Universitat.
Un altre dels objectius d’aquesta nova tipologia de cursos és millorar la docència i la qualitat dels materials a l’abast dels estudiants. Així, aquest MOOC s’utilitza també com a material de suport a les classes presencials de l’assignatura de màster a la qual es correspon. Els continguts audiovisuals s’han preparat en col·laboració amb el Servei de Recursos Educatius de la URV. Ara, falta tancar l’acord amb la plataforma on s’ha d’allotjar, per tal de posar-ne en marxa la primera edició.
També es posarà en marxa el curs vinent el MOOC Spoken Communication: English/Spanish in Tandem. Es tracta d’un projecte coordinat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i en el qual hi participa la professora Mar Gutiérrez-Colon, del Departament d’Estudis Anglesos i Alemanys de la URV, i la Universitat de Barcelona. L’objectiu d’aquest curs és millorar les habilitats de parla dels alumnes que estudien anglès i espanyol com a llengua estrangera. En el curs, els participants hauran d’interactuar amb parlants nadius de la llengua que aprenen, tot utilitzant les noves tecnologies i tot tipus de materials multimèdia. La plataforma a través de la qual s’impartirà és SpeakApps. Aquest MOOC és una de les propostes seleccionades a la convocatòria d’ajuts de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) per a la realització d’aquest tipus de cursos, i rebrà una dotació de 15.300 euros.
Una altra de les propostes seleccionades a la convocatòria de l’AGAUR, també vinculada a la URV, és el curs Nuevas perspectivas en donación y trasplantes. Aquest MOOC està impulsat pel doctor Alberto Sandiumenge, investigador al grup de recerca UCI23 de l’Hospital Joan XXIII, investigador col·laborador a l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, i professor del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV. El curs està adreçat a professionals sanitaris i estudiants de medicina, i pretén explicar en què consisteix un procés de donació innovador: en asistòlia controlada (mort cardíaca). L’objectiu és fomentar la implicació dels professionals amb les donacions i els transplantaments, donar a conèixer aquest nou mètode i captar gent que vulgui aprofundir la seva formació en aquests àmbits. De fet, el grup ja va impartir un curs virtual sobre la donació en asistòlia controlada, en el marc d’un projecte de difusió finançat per Mútua Madrileña. Aquest curs va tenir una gran acollida pel que fa a participació, cosa que els va motivar a demanar l’ajut de l’AGAUR per transformar-lo en un MOOC.
És la primera vegada que la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR), a través de l’AGAUR, convoca una línia d’ajuts específica per la creació o millora de cursos en línia oberts i massius (MOOC). De les 139 propostes presentades per les diferents universitats i centres de recerca de Catalunya, se n’han seleccionat 14, que es repartiran un total de 200.000 euros. Una cop rebut el finançament, els grups tenen temps fins al 30 de juliol de 2014 per a preparar els cursos, que s’impartiran el curs vinent.
Els MOOC (Massive Open Online Courses, per les seves sigles en anglès) són cursos oberts de formació a distància que s’ofereixen gratuïtament a través d’internet. Les principals universitats a nivell mundial s’han sumat a aquest moviment, cosa que els ha fet prendre rellevància en pocs anys. La URV té la voluntat d’introduir-se en aquesta nova metodologia, amb l’objectiu de visibilitzar la qualitat de l’activitat docent i de recerca, promoure els seus estudis i captar estudiants i talent, així com desplegar la responsabilitat social universitària a partir d’actuacions adreçades a persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat. Per ara, una dotzena de professors o grups de la Universitat, d’àmbits molt diversos, han mostrat interès en engegar cursos d’aquestes característiques.♦