Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La dieta mediterrània pot ajudar a reduir els riscos per a la salut / UB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

gran dieta

 El consum d’aliments rics en polifenols, com ara el vi negre o les llavors, podria estar relacionat amb un risc de mortalitat més baix, segons un estudi coordinat per Rosa M. Lamuela, directora del Grup de Recerca d’Antioxidants Naturals de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, en el qual han participat investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Els resultats d’aquesta investigació s’han publicat a la revista d’accés obert “BMC Medicine”.

 El mateix grup de la UB també ha format part d’un altre estudi publicat a la mateixa revista, coordinat en aquest cas pel professor de la URV Jordi Salas Salvadó. Aquest treball mostra com el consum d’oli d’oliva verge extra podria reduir el risc de malalties cardiovasculars en persones amb un risc alt de patir aquest tipus de malalties.

 La recerca liderada per la Dra. Lamuela forma part de la tesi doctoral d’Anna Tresserra, que va tornar a analitzar els resultats de l’estudi PREDIMED, realitzat amb persones d’edat avançada ―de 55 a 80 anys― amb alt risc cardiovascular. En aquesta nova anàlisi es va trobar que les persones amb una dieta rica en polifenols van tenir una reducció significativa en la mortalitat per qualsevol causa, no només deguda a malalties cardiovasculars. També es va observar que certs polifenols estan associats amb efectes protectors davant la mortalitat, específicament els estilbens i els lignans. Els estilbens es troben a la pell del raïm i es concentren en el vi negre; d’altra banda, les olives, l’oli d’oliva verge, les llavors de lli, les llavors de sèsam i els cereals integrals contenen alts nivells de lignans.

 «En altres poblacions estudiades amb anterioritat, el consum de qualsevol dels aliments rics en polifenols no era suficient per si mateix per reduir la mortalitat, però en el nostre estudi el consum total de polifenols va ser més ampli, provinent de diverses fonts d’alimentació», explica Rosa M. Lamuela, que també és investigadora del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn). «Les dades de la nostra recerca i d’estudis previs ―continua la professora Lamuela― donen suport a la hipòtesi segons la qual una major ingesta de polifenols, amb les moltes subclasses de polifenols que això representa, serveix per augmentar l’esperança de vida a través de molts factors diferents».

L’oli d’oliva i les malalties cardiovasculars

 L’altre treball en què han participat els investigadors de la UB s’ha centrat en els efectes de l’oli d’oliva. L’associació entre el consum d’aquest producte i el risc de malalties cardiovasculars s’ha estudiat en nombrosos treballs, però molt pocs han analitzat els diferents tipus d’oli d’oliva. La recerca feta en el marc de l’estudi PREDIMED ha trobat que un augment de 10 g per dia en el consum d’oli d’oliva verge extra està vinculat amb una reducció del 10 % en el risc de malaltia cardíaca i mort cardiovascular. L’oli d’oliva verge extra és de més qualitat que l’oli d’oliva comú, té una mica més d’acidesa i una quantitat més gran de polifenols. Es creu que aquests polifenols proporcionen beneficis cardiovasculars.

 «Encara que és difícil aïllar l’efecte d’un sol ingredient, el nostre estudi va ser capaç de distingir els efectes cardiovasculars atribuïts a l’oli d’oliva, un aliment que és un component clau de la dieta mediterrània», explica Jordi Salas Salvadó, coordinador d’aquest estudi, director de la unitat de Nutrició Humana a la URV i investigador del CIBERobn.

 PREDIMED és un estudi d’intervenció nutricional multicèntric que va avaluar l’efecte de la dieta mediterrània en la prevenció primària de malalties cardiovasculars en més de 7.000 persones d’entre 55 i 80 anys durant una mitjana de cinc anys. Els participants van ser assignats a l’atzar en tres grups: una dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge extra, una dieta mediterrània enriquida amb fruits secs i un grup de control que seguia una dieta baixa en tot tipus de greix.

 «L’estudi PREDIMED es va dur a terme en una població d’edat avançada amb alt risc cardiovascular; cal fer més estudis per tal de comprovar si els beneficis de la dieta mediterrània es poden generalitzar a altres poblacions», explica Jordi Salas-Salvadó.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere