Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Generalitat de Catalunya presentarà les seves balances fiscals el 2 de juny

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

balances

 La Generalitat de Catalunya presentarà les seves balances fiscals el 2 de juny, ha avançat un dels seus elaboradors, el catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Guillem López Casasnovas, i han confirmat fonts del Govern, i es faran públiques durant un acte en què participarà el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell. i tècnics que les han calculat.

 En un debat sobre balances fiscals de Catalunya en el Cercle Eqüestre, Casasnovas ha explicat que no ha vist el resultat, però que Catalunya frega actualment la mitjana autonòmica, tot i que segueix quedant “clarament per sota” –fent l’ajust per capacitat adquisitiva, com fa l’organisme europeu Eurostat en els seus estudis–.

 Ha recordat que Catalunya ha estat tradicionalment per sota de la mitjana, i que el sistema de finançament autonòmic “és clarament millorable”, ja que comunitats que aporten per sota de la mitjana acaben quedant per sobre –Extremadura, Castella-la Manxa, Galícia– i altres que aporten per sobre de la mitjana acaben “tocant sostre” –Aragó, Cantàbria, Astúries, Rioja, Castella i Lleó–, mentre que un altre grup que aporta més que la mitjana acaba quedant per sota.

 El científic de l’Institut d’Anàlisi Econòmica del CSIC i director de les últimes balances fiscals encarregades pel Govern espanyol, Ángel de la Fuente, ha insistit en la seva tesi que Catalunya “està en la norma, no és l’excepció”.

 Ha assenyalat que, si Catalunya s’independitzés, al guany brut calculat en les balances s’han de restar els costos d’assumir serveis centrals –amb major cost que el proporcional actual de l’Estat perquè es perdria economia d’escala–, i a més el PIB variaria, per la qual cosa els càlculs actuals també canviarien, entre d’altres condicionants.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere