Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Les dones hi dediquen el triple d’hores a les tasques domèstiques que els homes a Catalunya / UB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

tasques-domestiques-21

 Les dones hi dediquen el triple de temps a les tasques domèstiques que els homes a Catalunya, tenint en compte que elles dediquen una mitjana de 23,5 hores a la setmana i ells una mitjana de 7,8, segons revela l’estudi ‘Mares sobrecarregades. Factors que causen més dedicació de les mares a la feina domèstica’, dels sociòlegs experts de la Universitat de Barcelona (UB) Albert Julià i Sandra Escapa.

  L’estudi, fet amb una mostra de 1.926 famílies catalanes amb un fill com a mínim, ha estat publicat fa poc a la revista “Papers”, i evidencia que la societat catalana segueix perpetuant els rols masclistes a les tasques domèstiques, han explicat els dos experts.

 Les causes d’aquestes diferències són sobretot dues: d’una banda, la societat catalana “encara arrossega grans diferències de gènere” i, per l’altra, el mercat laboral no afavoreix a les famílies amb fills o amb previsió de tenir-los.

 “El nostre mercat segueix afavorint que l’home dediqui més temps a la feina i delegui en la mare les feines domèstiques”, han destacat, i han posat com a exemple el fet que qui assisteix a les reunions amb el tutor dels fills a l’escola és majoritàriament la mare.

 Això contrasta amb el fet que les dones tenen cada vegada més pes al mercat laboral: “Fins i tot quan la mare és la sustentadora principal de la llar, segueix dedicant més hores a les tasques domèstiques que els homes, amb fins a deu hores setmanals més de mitjana”.

 Quan l’home està desocupat –inactiu o parat–, la mitjana de dedicació augmenta fins a les 11,5 hores setmanals, però les dones mantenen una mitjana que supera les 25 hores: “Es podria pensar que si elles dediquen més hores al mercat laboral ells farien més tasques domèstiques, però no és així”.

 “Hi continua havent famílies molt tradicionals en aquest sentit”, han afegit, i han afirmat que en aquelles llars en les quals hi ha un major nivell d’ingressos la diferència entre la dedicació de l’home i la dona es redueix.

  D’una banda, l’home segueix dedicant unes 7 hores setmanals, però la dona redueix la seva dedicació fins a les 18,8 hores, alguna cosa que es deu al fet que les famílies poden “externalitzar” certes tasques.

  Han assegurat que a Catalunya “no existeixen polítiques específiques per equilibrar la dedicació en les tasques domèstiques perquè se segueix considerant un àmbit exclusivament privat”, i han advocat per més formació en aquest sentit i per reforçar els missatges d’igualtat.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere