Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Barcelona acull la cimera cientificotècnica mundial d’experts en el sector de l’enginyeria de superfícies basada en la projecció tèrmica / UB

Notícia anterior
Notícia posterior

ITSC2014

 Aquest congrés internacional està organitzat amb el suport del Centre de Projecció Tèrmica (CPT), creat fa vint anys a la Universitat de Barcelona.

 Més de nou-cents experts d’arreu del món i més de setanta expositors participaran en la nova edició del Congrés Internacional de Projecció Tèrmica (ITSC 2014), una cimera científica anual que tindrà lloc del 21 al 23 de maig al Palau de Congressos de Catalunya, organitzada per un comitè científic en què participen els professors Josep M. Guilemany, Irene García Cano i Sergi Dosta, del Centre de Projecció Tèrmica de la UB (CPT).

 El 1910, l’expert Max Ulrich Schoop va projectar per primer cop pols de metall sobre una superfície, fet que es considera el primer experiment de projecció tèrmica. Actualment, la tecnologia de la projecció tèrmica és un sector que mou prop de vuit bilions d’euros al món i del qual s’espera un creixement anual del 8 %. L’aeronàutica, la biomedicina, l’automoció i la construcció són alguns dels àmbits empresarials on hi ha una demanda creixent per desenvolupar nous recobriments que millorin la resposta dels materials davant el desgast, l’oxidació, la corrosió o qualsevol altre procés extern que els pugui deteriorar.

Projecció tèrmica per millorar la competitivitat empresarial

 La nova edició de l’ITSC, un fòrum anual que es fa cíclicament a Amèrica, Àsia i Europa, està impulsada per la Societat Alemanya de Soldadura (DVS). Aquesta cimera cientificotècnica vol ser una plataforma d’intercanvi d’idees i de presentació de nous avenços en recerca, transferència de coneixement i aplicacions en l’àmbit de la projecció tèrmica. Enguany, el fòrum es presenta amb l’impactant lema: «No ficció: projecció tèrmica, la tecnologia clau en la vida moderna!».

 La inauguració de l’ITSC 2014 serà aquest dimecres, 21 de maig, a les 9 hores. L’acte el presidiran el Dr. Josep Maria Guilemany, catedràtic del Departament de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica de la UB i director del CPT; el Dr. Luc Pouliot, president de la Societat de Projecció Tèrmica (filial d’ASM International); Werner Krömmer, de The Linde Group (Alemanya); el Dr. Christian Moreau, de la Universitat Concordia (Canadà), i la Dra. Kirsten Bobzin, de la Universitat Tècnica d’Aquisgrà (Alemanya).

 L’acte d’inauguració també inclourà les conferències plenàries «Plasma sprayed solutions: From the coating of the top to their integrated functionality on aeroengine components», a càrrec de l’expert Koldo Ostolaza, director de recerca d’una companyia espanyola acreditada com és ITP, i «The history of thermal spraying, from Max Ulrich Schoop to the present time», que impartirà Sven Hartmann.

 L’aplicació industrial de la projecció tèrmica és clau per millorar la competitivitat industrial amb una tecnologia de baix cost. En el marc del congrés, també tindrà lloc un fòrum industrial que potenciarà la relació entre experts i representants dels sectors empresarials vinculats amb les tècniques de projecció tèrmica. Així mateix, el congrés inclourà un ampli nombre d’estands representatius de centres de recerca i empreses del sector d’arreu del món.

El CPT: vint anys de solucions innovadores en enginyeria de superfícies

 L’ITSC 2014 coincideix amb el vintè aniversari de la creació del Centre de Projecció Tèrmica de la UB (CPT), l’únic centre a tot Espanya que es dedica exclusivament a dissenyar, desenvolupar i innovar en l’àmbit dels recobriments utilitzant tecnologies de projecció tèrmica. Cal recordar que el Dr. Josep Maria Guilemany, director del CPT, va ser distingit el 2005 amb el Premi Ciutat de Barcelona d’investigació tecnològica pels seus treballs en ciència i enginyeria de superfícies i en l’aplicació de recobriments per modificar les propietats dels materials en els camps de l’aeronàutica, l’astronàutica, l’automoció, la biomedicina i el medi ambient. El 2012, el Dr. Guilemany també va rebre la Placa d’Honor de l’Associació Espanyola de Científics (AEC) per la seva recerca en el camp de la ciència bàsica o aplicada i en innovació tecnològica.

 El CPT va obrir el 2013 una nova divisió centrada en el camp de les energies renovables que té com a objectiu desenvolupar recobriments funcionals mitjançant tecnologies de projecció tèrmica per al sector de l’energia. En aquest escenari internacional, la tasca principal d’aquesta nova àrea se centra en el projecte europeu Hydrobond, liderat pel CPT i dotat amb un pressupost de 4,2 milions d’euros. L’objectiu d’aquest projecte és obtenir recobriments superhidrofòbics per al sector de l’energia eòlica en l’entorn marí.♦

Congrés Internacional de Projecció Tèrmica (ITSC 2014) … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere