Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Demostren per primera vegada alteracions genètiques a l’ADN mitocondrial en pacients psiquiàtrics / URV

Notícia anterior
Notícia posterior

images

Una tesi doctoral de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de la investigadora Helena Torrell de l’Institut Pere Mata mostra per primera vegada alteracions genètiques a l’ADN mitocondrial en pacients psiquiàtrics.

Segons ha informat aquest dimarts l’Institut Pere Mata en un comunicat, la tesi ‘Anàlisi de l’ADN mitocondrial en el trastorn mental greu’ aporta informació del perfil genètic mitocondrial no descrit mai fins ara en el teixit del còrtex occipital d’individus amb esquizofrènia, trastorn bipolar i depressió major.

L’estudi ha determinat que els pacients amb trastorn bipolar analitzats presenten més expressió del gen mitocondrial MT-ND1, i també identifica que dues variants de l’ADN mitocondrial es poden associar significativament amb l’esquizofrènia.

Les mitocòndries són les encarregades de generar energia per a les neurones, i el seu genoma –l’AND mitocondrial– és de gran importància per al bon funcionament de la cadena respiratòria mitocondrial i, per tant, per a la generació d’energia; una altra particularitat d’aquest ADN és que s’hereta exclusivament per via materna, cosa que només passa en la transmissió de l’ADN mitocondrial.

La tesi parteix del fet que els factors genètics tenen un paper rellevant en el desenvolupament de l’esquizofrènia i altres malalties mentals greus, i planteja dues hipòtesis: que l’ADN mitocondrial podria ser portador de mutacions heretades de la mare i que podria acumular mutacions somàtiques al llarg de la vida que augmentin el risc de patir algun trastorn mental.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere