Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Dissabte se celebra Expociència amb 70 activitats per a tots els públics / UV

Notícia anterior
Notícia posterior

UV Expocienciaw 22,2

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha presentat la programació de la sisena edició d’Expociència, que tindrà lloc dissabte, 24 de maig, al Parc Científic de la Universitat. En l’acte, ha estat acompanyat per Juan Antonio Raga, director del Parc Científic, i per José Pío Beltrán, coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana. José Ramón Urquijo, vicepresident d’Organizació i Relacions Institucionals del CSIC, també ha participat en la presentació.

 El rector de la Universitat de València ha reivindicat el valor social de la ciència.  “La ciència –ha dit Esteban Morcillo– contribueix a la democràcia. La ciutadania ha d’entendre que la ciència està present en tots els aspectes de la vida quotidiana. És l’única garantia de futur, està vinculada a la democràcia, al progrés de la societat, al seu benestar. Si volem un futur democràtic, una societat més justa cal ser conscients que açò passa pel cultiu de la ciència”. 

 Per açò, el rector ha recordat les reivindicacions que comparteixen tant la CRUE com el CSIC: “És necessari la tornada dels pressupostos de R+D+I dels anys 2008 o 2009”, ha assegurat.

 No obstant açò, el rector reconeix que “no solament de diners viu la ciència, també són fonamentals les vocacions i per açò una activitat com Expociència, que reuneix a més de 4.000 persones que viuen la ciència durant una jornada, són fonamentals”.

 Juan Antonio Raga ha definit Expociencia com “un acte ciutadà que demostra que les persones s’interessen per la ciència i la valoren”. El director del Parc Científic ha destacat així mateix la participació desinteressada d’investigadors i tècnics dels Instituts de Recerca, del personal d i les empreses del Parc i dels estudiants voluntaris que estan col·laborant en aquests moments amb l’organització.

 D’altra banda, ha anunciat com a activitat a destacar enguany la connexió en directe amb el CERN per a conèixer d’a prop el major accelerador de partícules del món, el Colisionador d’Hadrons que va trobar el Bosó de Higgs i en el projecte del qual van participar investigadors de l’Institut de Ciència Corpuscular (IFIC) de la Universitat de València i el CSIC.

 Per la seua banda, José Pío Beltrán, coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, ha subratllat que “són temps durs per a la divulgació científica, però l’esforç mereix la pena quan veus l’èxit que cada any viu Expociencia, famílies senceres que la visiten i que gaudeixen de la ciència en tots els sentits”.

 La 6ª edició de Expociència tindrà lloc dissabte que ve 24 de maig, de 10H a 14H, el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) . Es tracta d’una jornada de portes obertes al gran públic, destinada a tots aquells que desitgen gaudir d’un matí replet d’activitats lúdiques al voltant de la ciència.

 Com ja és costum, Expociència 2014 concentrarà en un matí tot un seguit de tallers i entreteniments que aportaran color a la tasca quotidiana, meticulosa i rigorosa, que duen a terme les persones que treballen en aquest espai destinat a la investigació, a la transferència de coneixement i a la innovació. Així, els investigadors i empresaris del Parc Científic obriran les portes dels seus laboratoris per a mostrar-nos, de manera divertida i desinteressada, tot el seu potencial científic i innovador.

 L’oferta d’aquest any abasta prop de 70 activitats. Hi haurà viatges estel·lars, pallassos científics, simuladors d’ala delta, visionarium de 3D. Es podrà viure la física o endinsar-se en la màgia de la química; realitzar extraccions de DNA, observar mosques modificades genèticament, i fins i tot baixar a 100 metres sota terra per a visitar, mitjançant connexió en directe amb el CERN (Ginebra), l’autèntic Col·lisionador d’Hadrons, l’accelerador de partícules més gran del món, el mateix que va trobar el Bosó d’Higgs.

 Els sis Instituts d’Investigació situats en el Parc Científic, l’Observatori Astronòmic, el Laboratori de Processament d’Imatges (LPI), l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE) i una bona representació d’empreses del PCUV i també externes ultimen aquests dies els preparatius per a aquesta gran jornada de divulgació social del coneixement i de la innovació. L’aprenentatge i sobretot la diversió estan assegurats per a grans i petits, professors i alumnes, famílies senceres i curiosos en general. Com en edicions anteriors, no faltarà la música ni tampoc el teatre. 

 Per participar en aquesta festa només cal apropar-se al Campus de Burjassot-Paterna, a partir de les 10H. L’entrada és lliure i es pot accedir en vehicle propi –15 minuts des del centre de València– o en transport públic, tal com recomana l’organització, aprofitant que el tramvia (línia 4, parades TVV i Santa Gemma/Parc Científic) compta amb una parada en la mateixa porta de Parc.

 La sisena edició de Expociència compta amb la participació, a més, del Ministeri d’Economia i Competitivitat i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere