Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Jornada en Memòria de Ramon Margalef a l’Institut de Ciències del Mar / CSIC

Notícia anterior
Notícia posterior

margalef_elpais_24052004
 Avui 23 de maig, l’Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC acull la jornada “Recordant Margalef: Sèries temporals, ciència i societat”.

 L’acte es realitza en el marc de la commemoració del 10è aniversari del traspàs d’en Ramon Margalef, coordinada per la Universitat de Barcelona.

 La Jornada, coordinada pels investigadors del CSIC Cèlia Marrasé i Francesc Peters, vol lligar la figura de Margalef amb la importància de realitzar observacions continuades en el temps per treballar tant aspectes purament científics de les ciències marines com per entendre i investigar canvis que poden tenir una gran afectació social. Ramon Margalef va ser, en els anys 40, pioner en l’obtenció de sèries temporals marines. A la jornada es recordarà el seu paper i es debatrà, entre altres aspectes, sobre com es pot mantenir aquest esforç d’estudi continuat en el temps i com diversos agents socials hi poden contribuir. Es comptarà amb la participació de científics, així com d’agents socials i polítics, entitats i gestors.

 Ramon Margalef ha estat un dels científics més reconeguts en l’àmbit de l’oceanografia, la limnologia i l’ecologia, i és autor d’obres de referència obligada per entendre el funcionament de la natura, com ara Ecología (1974),

 Limnología (1983) i Our Biosphere (1997). Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya el 2003 i primer científic reconegut amb la Creu de Sant Jordi el 1997, Margalef va ser un dels pioners a desenvolupar una recerca marina de qualitat i altament competitiva. El 1980 va ser guardonat per l’Institut Bedford d’Oceanografia de Halifax (Canadà) amb el Premi Huntsman a l’excel·lència en ciències marines, considerat el Nobel de l’oceanografia, en la seva primera edició.

 Històricament, Margalef està considerat un dels tres científics espanyols de més prestigi internacional del segle XX, juntament amb Santiago Ramón y Cajal i Severo Ochoa, reconeguts amb el Premi Nobel. Membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, era també membre corresponent de les acadèmies de Madrid, Sevilla i Galícia i de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units. A més, Margalef va ser investit doctor honoris causa per les Universitats de Laval (Canadà), Aix-Marsella (França), Luján (Argentina) i Alacant (Espanya).

 Margalef va ser científic de l’Institut d’Investigacions Pesqueres del CSIC (l’actual Institut de Ciències del Mar) des de la seva fundació el 1951 fins al 1974, i va ser-ne director del 1965 al 1967. El 1967 va ocupar a la Universitat de Barcelona la primera càtedra d’Ecologia a l’Estat espanyol.♦ 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere