Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UPC i La Salle participen en la creació del primer simulador de veu real

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

veu

 El Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE), centre consorciat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i el grup d’investigació en Tecnologies Media (GTM) de La Salle participen en el projecte Extensive UNIfied-domain SimulatiON of the human Voice (Eunison), el primer simulador de veu real.

 Segons ha informat la UPC en un comunicat, el projecte va arrencar el març del 2013 i es preveu obtenir resultats d’aquí a un any, que s’utilitzaran en camps tan diferents com la medicina, l’otorinolaringologia, la logopèdia, la síntesi de la parla, la comunicació entre home i màquina, la robòtica, la biomecànica i la influència a l’establiment de noves formes d’expressió cultural.

 La Unió Europea (UE) és l’encarregada de finançar el projecte, que se centra a simular per primera vegada de manera unificada tot l’òrgan de generació de la veu mitjançant la supercomputació i estudis experimentals, amb la finalitat de visualitzar el seu funcionament.

 Per a això, s’utilitzaran els principis de la física clàssica com a base per aconseguir una simulació computacional de la veu humana, i l’aportació del CIMNE –encapçalada per l’investigador Ramon Codina– se centra precisament en la simulació numèrica del flux d’aire resultant de la generació del so i de la veu a l’interior del cos.

 El desafiament logístic rau a combinar el coneixement de diversos camps amb la finalitat de formular el conjunt detallat de les estructures i senyals de control que el model requereix perquè es comportin de manera realista.

 Pel seu costat, el desafiament experimental es troba a realitzar experiments de laboratori amb rèpliques físiques per refinar la comprensió de la física dels processos de fonació per validar les simulacions numèriques.

 Eunison, finançat en el marc del projecte Future Emerging Technologies de la UE, està liderat pel Royal Institute of Technology (KTH) d’Estocolm (Suècia), i té la participació de la UPC, La Salle, la Friedrich Alexander Universität Erlangen Nuremberg (Fau) de Nurenberg (Alemanya), i el Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) de Grenoble (França).♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere