El model de relacions laborals ha derivat cap a la “flexiprecarietat” / UPF
El model de relacions laborals ha derivat cap a la ” flexiprecarietat”. Un nou concepte que s’explica en el treball dels professors Julia López, Alex de le Court i Sergio Canalda, coordinadora i membres, respectivament, del Grup de recerca en Dret del Treball i Seguretat Social (GREDTISS) del Departament de Dret de la UPF, i que es publicarà alJournal on Comparative Labour Law.
La reforma laboral del 2012, que es va presentar com un instrument per fomentar la creació d’ocupació, dins l’Estratègia Europea d’Ocupació en el marc de l’Estratègia Europea 2020, i més concretament amb la idea de ” flexiseguretat”, en el cas espanyol ha trencat els equilibris entre flexibilitat i seguretat.
Segons Julia López “l’increment de la precarietat en el mercat de treball, l’absència de polítiques actives d’ocupació que sostenen l’ocupabilitat, l’escalada de la desigualtat en baixar els nivells de cobertura de la negociació col·lectiva i el creixement de la judicalització en matèria de drets socials” són les conclusions més rellevants del treball elaborat al GREDTISS.
La reforma laboral “no només no es pot inserir dins el model de la Unió Europea de flexibilitat sinó que, a més, viola normes comunitàries i internacionals” ha afegit Julia López, primera signant del treball. La reforma no s’alinea amb les orientacions de les estratègies europees atès que es produeix una fallida en la proporcionalitat que ha de regir entre flexibilitat i seguretat.
Segons explica Julia López “aquesta reforma topa amb els estàndards legals de la Unió Europea, entre els quals hi ha els continguts de la Directiva sobre Treball a Temps Parcial, i de l’Organització Internacional del Treball (OIT), especialment els Convenis 158 sobre finalització de la relació de treball i els convenis 87 i 98 sobre llibertat sindical i negociació col·lectiva.
Reforma laboral, oportunitats laborals i drets humans, a debat
“UPF Law School Authors’ Seminar” és un seminari de recerca que se celebrarà el 29 de maig, de 16:00 a 18:00 hores, a l’aula 40.401 del campus de Ciutadella, al voltant de la legislació espanyola en matèria de treball i drets laborals en què intervindran Josep Joan Moreso, Angel Rodrigo, professors del Departament de Dret i Fernando Guirado, professor del Departament d’Economia i Empresa, de la UPF.
A més del treball esmentat, el seminari es complementarà amb els resultats d’un treball d’ Eusebi Colàs, investigador del GREDTISS sobre els drets laborals en l’era digital a Espanya, i una ponència a càrrec de Jahel Queralt, professora de l’àrea de Filosofia del Dret de la UPF , sobre els drets empresarials versus els drets humans i el posicionament dels pobres.♦
Treball de referència: Júlia López, Alexandre de le Court i Sergio Canalda (2014), “Breaking the equilibrium between flexibility and security: flexiprecarity as the Spanish version of the model”, European Labour Law Journal, en premsa.