Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El 84% dels espanyols usa internet de manera regular, segons un estudi elaborat per la UOC

Notícia anterior
Notícia posterior

uoc

 La penetració d’internet a Espanya va arribar al 84% en 2013 (15 punts més que fa dos anys), segons l’informe, elaborat per experts la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), World internet Project Spain (WIP) per mostrar l’impacte social, polític i econòmic d’internet.

 L’informe, presentat aquest dimarts en roda de premsa, també estableix que entre els joves amb edats de 16 a 18 anys la penetració d’internet arriba al 100%.

 L’investigador de la UOC Jordi Sánchez-Navarro ha explicat que el 45,3% dels enquestats estan en contra que el Govern espanyol estableixi algun tipus de vigilància per protegir els ciutadans de l’ús d’internet, percentatge que arriba al 48% en les grans corporacions.

 Sánchez-Navarro ha destacat que l’estudi s’ha realitzat d’acord amb 1.600 entrevistes telefòniques fetes el desembre del 2013, i que amb “el debat sobre censurar Twitter” aquest percentatge segurament canviaria.

 Alhora, el 41,1% és contrari a la regulació dels continguts del Govern a la xarxa, front a un 36,1% que defensa més regulació.

Principal font d’informació

 També destaca que internet ja és líder com a font d’informació i entreteniment per part dels ciutadans per davant de televisió, ràdio i premsa.

 Mentre que la importància que se li atorga com a mitjà d’entreteniment està estable respecte al 2011 (3,86), la importància com a mitjà d’informació passa de 3,76 a 4,17.

Percepció de seguretat

 L’investigador Daniel Aranda ha assenyalat que, al contrari del que es creu popularment, els usuaris tenen una gran percepció de seguretat a la xarxa, ja que només un 1,5% admeten que han patit algun tipus de ciber-persecució o intimidació a l’últim any, i un 89% no té constància d’haver patit mai una violació de la intimitat.

 Aranda també ha destacat que un 72,7% admeten que prenen mesures de precaució, i han estat els més joves els que més es preocupen per aquest tema.

Cultures d’internet

 L’informe proposa cinc tipologies de “cultura d’internet” en funció de les percepcions i actituds dels ciutadans a la xarxa: cibermoderats (9,2%), que tenen una visió escèptica dels béns d’internet; e-nmersius (28,9%) que fan servir la xarxa de manera molt significativa en tots els àmbits de la seva vida; tecnoinstrumentals (13,2%) que l’usen sobretot a la feina; consumidors digitals (21,1%) que únicament consumeixen continguts, i els socialment connectats (27,5%), que fan servir internet per a les seves relacions socials.

 El document també estableix una relació entre el nivell de formació dels usuaris i l’ús d’internet, i han estat els que tenen un nivell més elevat els que més usen la xarxa.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere