Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un documental sobre la retirada republicana del 1939, guanyador del IX Premi de Recerca per a la Pau

Notícia anterior
Notícia posterior

 premi_recerca_pau_2481

   El treball Ni perdono, ni oblido. Documental sobre la fotografia de la retirada de 1939, de l’estudiant Joan Giralt Filella, de l’Institut Vil·la Romana de la Garriga (Vallès Oriental), ha guanyat la novena edició del Premi de Recerca per a la Pauper a treballs de batxillerat, que convoca anualment la Universitat de Barcelona, impulsat per l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) i la Fundació Solidaritat UB. El jurat, format íntegrament per professorat de la Universitat, ha decidit atorgar el guardó a aquest treball, que «aborda un repte molt important i que assoleix, a més, amb excel·lència». El jurat ha destacat «l’ànsia de saber de l’estudiant, que es reflecteix en una recerca històrica que sembla cercar l’exhaustivitat: fent ús de diverses fonts (orals, escrites, audiovisuals, arxius convencionals i de la xarxa), duu a terme la difícil tasca d’elaborar una construcció transversal i demostra que un treball pot ser vertebrat en formats diferents».

 El lliurament d’aquest guardó, així com de les cinc mencions especials del jurat i del premi especial del Garraf, es va dur a terme ahir dijous, 29 de maig, en un acte que va presidir la vicerectora d’Administració i Organització de la UB, Carme Panchón, i en què també van intervenir el director de Serveis de Solidaritat i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, Felip Roca; la consellera de Cooperació del Consell Comarcal del Garraf, Montserrat Santafé; el director de la Fundació Solidaritat UB, Xavier López, i el director de l’ICE, Antoni Sans.

 Nou anys promovent l’educació per a la pau al batxillerat

 El Premi de Recerca per a la Pau per a treballs de recerca d’estudiants de batxillerat es convoca cada any amb l’objectiu de promoure l’educació per a la pau en totes les modalitats del batxillerat i d’enfortir la cultura de la pau des de la recerca. Enguany, s’hi han presentat 28 treballs elaborats per 32 estudiants, procedents de 26 centres d’ensenyament de 15 municipis d’arreu de Catalunya. Podien optar al guardó els treballs de recerca que tractessin alguna qüestió relacionada amb la cultura de la pau, entesa com una situació social que permet el desenvolupament ple de les persones i l’eradicació de la violència en totes les seves formes.

 Per a l’elecció de la proposta guanyadora, Ni perdono, ni oblido. Documental sobre la fotografia de la retirada de 1939, s’ha tingut en compte la vinculació i la coherència del treball amb la cultura de la pau, el raonament crític i el rigor metodològic en el desenvolupament de la recerca, la integració de les dimensions local i global de la temàtica, l’originalitat del treball i la contribució de la recerca a il·lustrar i dotar de contingut la cultura de la pau. Tant l’estudiant guardonat, Joan Giralt Filella, com l’Institut Vil·la Romana, han rebut, cadascun, un xec per valor de 500 euros. El tutor del treball, Joan Antoni Padrós Estivill, al seu torn, ha estat reconegut amb un diploma.

 Així mateix, en conveni amb el Consell Comarcal del Garraf, s’ha lliurat el premi especial al millor treball de recerca d’aquesta comarca a Apropament a la mutilació genital femenina des de l’àmbit de Vilanova i la Geltrú, de l’estudiant Ernest Rodríguez Ràfols, de l’IES Manuel de Cabanyes, de Vilanova i la Geltrú, amb tutoria de José Manuel Cuartielles Boltaina.

 Precisament, aquest treball de l’estudiant Ernest Rodríguez Ràfols ha rebut també una de les cinc mencions especials que ha atorgat el jurat. Els altres treballs guardonats amb una menció especial han estat: Dona marroquina i societat catalana: La integració de la dona marroquina en una societat occidental. Anàlisi de la integració de les dones marroquines a Sant Pere de Ribes, de l’estudiant Sabiha Bissbiss El Morabit (Institut Can Puig, de Sant Pere de Ribes); ¡Salvemos la educación! Realización de un cortometraje satírico de animación sobre la LOMCE, de Gonzalo López Ruiz (Institut Dolors Mallafrè i Ros, de Vilanova i la Geltrú); El valor de fer castells. El món casteller com una escola ètica, de les estudiants Anna Dalmau Fradera, Helena Serrahima Poncet i Núria Ortiz Vallès (Institució Cultural del CIC, de Barcelona), i L’impacte de les guerres dels Balcans a Catalunya: els programes d’acollida, de Clara Rodríguez Solé (Aula Escola Europea, de Barcelona).♦

 

 Vídeo del treball guanyador Ni perdono, ni oblido. Documental sobre la fotografia de la retirada de 1939, de l’estudiant Joan Giralt Filella:

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere