Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Descobreixen un nou tipus d’àcid ribonucleic que contribueix a l’equilibri cel•lular i deixa de produir-se quan hi ha un tumor / IDIBELL

Notícia anterior
Notícia posterior

idibell fotonoticia_20140605180811_500

Científics del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han descobert un nou tipus d’àcid ribonucleic, l’ARN ultraconservat, que segons els seus estudis contribueix al manteniment de l’equilibri cel·lular. Concretament, aquest tipus d’ARN en controla un altre tipus, el microARN, que té la funció d’activar i desactivar determinats gens. Els científics han descobert que en els tumors humans l’ARN ultraconservat deixa de produir-se, de tal manera que el microARN es descontrola i s’alteren centenars de gens, amb la conseqüència d’un desequilibri cel·lular i un augment del tumor.

 Investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han descobert el funcionament d’unes molècules que intervenen en el control del material genètic i que estan alterades quan es produeixen tumors.

 La investigació, que s’ha publicat en la revista ‘Molecular Cell’, ha estat a càrrec del grup de Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL i professor de genètica de la Universitat de Barcelona.

 L’estudi analitza el paper dels anomenats ARN ultraconservats, unes molècules que controlen l’activitat d’altres molècules que, al seu torn, regulen el funcionament del genoma humà.

 “Havíem trobat que unes molècules especials anomenades ARN ultraconservats deixaven de produir-se en els tumors humans i això contribuïa al creixement dels mateixos, però no sabíem res sobre el mecanisme utilitzat”, explica el doctor Esteller.

 La investigació determina que si una cèl·lula deixa de produir l’ARN ultraconservat, el funcionament d’altres molècules es descontrola i s’alteren centenars de gens que haurien de mantenir l’equilibri cel·lular i es contribueix així a la formació dels tumors humans.

 Els resultats obtinguts pel grup d’Esteller suposen un pas molt important per comprendre la funció de l’anomenat genoma fosc, que engloba tot aquell material genètic que no produeix les clàssiques proteïnes de la genètica més tradicional.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere