La Càtedra de l’Empresa Familiar de la UdG presenta la cinquena edició de l’informe “GIRONA 100, SA”
Aquest índex, elaborat amb la prestigiosa auditoria KPMG, pren el pols de la suma de les 100 empreses de major volum de facturació a Girona.
Segons l’estudi, les vendes de les 100 majors empreses de Girona creixen per quart any consecutiu. Les 100 majors empreses de Girona varen augmentar les seves vendes durant el 2012 per quart any consecutiu en plena recessió econòmica, segons la cinquena edició de l’informe ‘GIRONA 100, SA’.
L’increment del 4,33% de la xifra de negocis, no va poder, tot i això, evitar el descens del resultat net després d’impostos (-17,14%), motivat per la caiguda de tots els marges.
L’estudi, elaborat per KPMG i la Càtedra Cambra de l’Empresa Familiar de la Universitat de Girona, es realitza a partir dels comptes anuals de l’exercici 2012 de les cent empreses amb major volum de facturació de la província de Girona i inclou, a més, una anàlisi qualitativa amb les opinions dels principals empresaris i directius de diferents empreses de Girona. Per tipologia i mesura, l’empresa familiar va representar el 84,30% del total de la facturació de ‘GIRONA 100, SA’ durant el 2012 (82,70% el 2011) i, de la mateixa manera que a l’anterior exercici, el 87% de l’ocupació.
Per sectors, els que majors vendes varen registrar el 2012 són “Indústria Càrnia” (2,47 milions d’euros), “Distribució d’ Alimentació, Begudes i Tabac” (1,58 milions d’euros) i “Altres Indústries Manufactureres” (1,36 milions d’euros). Cal destacar l’augment del 55,30% de la xifra de negocis d‘ “Agricultura, Ramaderia, Pesca i Extractives”.
El 72,40% del total d’aquestes vendes es concentra en el mercat nacional. Les operacions a l’exterior descendeixen lleugerament respecte el 2011, tot i que mantenen bons nivells amb el 18% de les exportacions a la Comunitat Europea i el 9,60% restant fora de la UE.
Per Manel Blanco, soci responsable de l’oficina de Girona de KPMG a Espanya, “l’increment de les vendes per quart any consecutiu és una excel·lent noticia per a la nostra empresa, especialment en un context econòmic tant complicat. A més, la recuperació de llocs de treball, tot i que lleu, és un indicador inequívoc de que les companyies analitzades van per bon camí. I afegeix: “Així mateix no hi ha dubte de que, tal i com han comentat els directius, la internacionalització i l’augment de les vendes a l’exterior és una de les principals estratègies a seguir per tal d’aconseguir un creixement i desenvolupament real a llarg termini”. El resultat de l’explotació baixa fins a situar-se al 2,66% de la xifra de negocis (3,02% el 2011), mentre que el marge brut sobre la xifra de negocis també descendeix un punt percentual. Nomes dos sectors varen augmentar lleugerament els seus marges: “Indústries Manufactureres” i “Altres Serveis i Construcció” amb increments de gairebé dos punts percentuals respecte el 2011.
També s’assenyalen processos relacionats amb la internacionalització com una de les principals estratègies per al creixement de les seves empreses. ‘GIRONA 100, SA’ va augmentar lleugerament la seva plantilla durant el 2012 (0,04%) trencant així la tendència a la destrucció de llocs de treball de l’exercici anterior.
L’estudi presentat és una mostra de la de la col·laboració Universitat-Empresa, personificada en les relacions entre els membres de la Càtedra de la UdG i els professionals de KPMG a Girona.♦