Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Cada any moren 600.000 europeus a causa d’una malaltia respiratòria

Notícia anterior
Notícia posterior

Tos_ferina

 Cada any més de 600.000 persones moren a causa d’una malaltia respiratòria a la Unió Europea. La salut respiratòria és un repte global i sovint poc reconegut. Les patologies de l’aparell respiratori tenen una incidència molt alta entre tots els grups d’edat de la població, des de l’asma en els nens fins a la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) en els adults.

 Pel que fa a la despesa sanitària, el cost total de les malalties respiratòries és superior als 380.000 milions d’euros a tota Europa, dels quals més de 200.000 es destinen només al tractament de l’asma i l’MPOC. En total, cada any es registren uns 6 milions d’admissions hospitalàries a causa de malalties respiratòries. Una quarta parta de les visites a l’atenció primària tenen a veure amb problemes respiratoris.

 En aquest context, un ampli grup d’experts nacionals i internacionals en salut respiratòria es reuniran al CaixaForum Barcelona convocats per B·Debate i per la fundació Barcelona Respiratory Network (BRN), en col·laboració amb l’American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (AJRCCM), la revista científica de més impacte al món en l’àmbit de la salut respiratòria.

 “Una persona pot viure una setmana sense menjar, uns dies sense beure, però pocs minuts sense respirar”, destaca el doctor Àlvar Agustí, líder científic del B·Debate, president de BRN i director de l’Institut del Tòrax a l’Hospital Clínic de Barcelona.

 El proper dijous 12 de juny els especialistes debatran a porta tancada sobre els últims avenços científics en relació a la medicina personalitzada respiratòria i les implicacions de futur pel pacient. L’endemà divendres 13 de juny, els mateixos especialistes compartiran les conclusions principals a través d’un simposi obert als col·lectius professionals.

L’augment de les malalties respiratòries

 Les malalties del sistema respiratori amb més prevalença són l’asma, MPOC, el càncer de pulmó, els trastorns del son i les infeccions víriques i bacterianes, com la grip i la pneumònia adquirida a la comunitat, respectivament.

Asma: A l’Estat espanyol, més d’un 5% de la ciutadania té asma. Es una malaltia que pot aparèixer a qualsevol edat. 

MPOC: 1 de cada 10 adults de més de 40 anys pateix malaltia pulmonar obstructiva crònica. Entre un 40% i un 50% dels fumadors desenvoluparan MPOC, en comparació al 10% d’individus que mai no han fumat. La majoria de malalts amb MPOC no estan diagnosticats ni tractats.

Càncer de pulmó: El càncer amb més mortalitat al món, responsable d’un 20% de la totalitat de morts per càncer. És la malaltia oncològica més freqüent entre els homes, i aviat ho serà entre les dones.

Trastorns respiratoris del son: El síndrome d’apnees de la son afecta un 4% de la població adulta i entre un 40% i un 50% de les persones amb edat avançada. Més de la meitat pateixen obesitat moderada o severa.

Infeccions: La grip i la pneumònia adquirida a la comunitat són algunes de les causes de consulta sanitària més freqüents. La tuberculosi és una de les infeccions bacterianes més prevalent a tot el món.

 Es preveu que moltes d’aquestes malalties augmentin en el futur degut al envelliment de la població i d’altres factors, com la qualitat de l’aire que respirem. Tres quartes parts de la població mundial viuran en ciutats al 2050 i, per tant, la ciutadania estarà més exposada a la pol·lució.

Cap a la medicina respiratòria personalitzada

 B·Debate Centre Internacional per al Debat Científic de Barcelona és una iniciativa impulsada per Biocat i l’Obra Social “la Caixa” amb l’objectiu de cercar respostes i solucions a reptes i necessitats socials en l’àmbit de les ciències de la vida mitjançant la celebració de trobades internacionals d’alt nivell científic.

 Amb el títol “Personalized respiratory medicine” aquesta trobada està dirigida científicament pel Dr. Àlvar Agustí, director de l’Institut Clínic del Tòrax de l’Hospital Clínic de Barcelona i president del Barcelona Respiratory Network.

 BRN és una fundació sense ànim de lucre que es va constituir al setembre de 2012 per impulsar la capital catalana com a clúster de referència internacional en recerca i innovació de la salut respiratòria. Els valors principals de BRN són promoure l’excel·lència i el talent científics, la investigació en xarxa, la vocació internacional i la transferència de coneixement a la societat. BRN és un clar exemple de col·laboració público-privada, reunint en el seu patronat investigadors de prestigiosos hospitals i centres de recerca catalans, empreses farmacèutiques i de tecnologies de la salut i entitats de la societat civil.

 Entre els assistents al B·Debate cal destacar a:

 Dr. Àlvar Agustí: Líder científic d’aquest B·Debate. El Dr. Agustí dirigeix l’Institut del Tòrax de l’Hospital Clínic i presideix BRN.

 Dr. Jacob I. Szanjder (entén i parla castellà): El Dr. Sznajder és el responsable del departament de medicina pulmonar i cures intensives de l’Escola Mèdica Feinberg, de la Universitat de Northwestern, a Chicago (EUA). A més, és l’editor en cap de l’American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine,  

 Dr. Edwin Silverman: El Dr. Silverman és professor de medicina a l’Escola Mèdica de Harvard i de Birgham and Women’s Hospital (EUA). Va posar en marxa a la el primer departament de medicina en xarxa de tot el món Universitat de Harvard.

Premis Fundació Ramón Pla Armengol

 La Fundació Privada Ramón Pla Armengol té com a finalitat, entre d’altres, el recolzament a la recerca medico-científica en el camp de la salut respiratòria El proper divendres 13 de juny a les 11.30 hores es farà entrega de la primera edició del premi Ramón Pla Armengol, en suport a la recerca biomèdica en el camp de la salut respiratòria i de l’ajuda per a projectes de recerca, convocats per la mateixa Fundació Ramón Pla Armengol, amb el suport científic i tècnic de BRN. 

 El doctor Pere Joan Cardona, responsable de la Unitat de Tuberculosi Experimental de l’ Institut Germans Trias i Pujol, ha estat guardonat amb 40.000 euros per la seva recerca en la vacuna terapèutica d’aquesta malaltia infecciosa. El jurat destaca aquesta iniciativa pel seu impacte social i component de transferència, ja que el mateix doctor Cardona s’ha implicat amb la seva producció i comercialització.

 El doctor Antoni Torres, cap del grup sobre maneig i prevenció de les malalties infecciones, intersticials i tumorals pulmonars de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), i cap de la Unitat de Cures Intensives Respiratòries del Hospital Clínic de Barcelona rebrà 70.000 euros pel seu projecte de recerca Predictors of early readmission in acute exacerbation of COPD. El projecte ha estat el millor valorat en un procés de revisió internacional gestionat per l’AQuAS i coordinat per BRN.

Organització de les jornades

 – Dijous 12 de juny. Explorant l’horitzó (Exploring the horizon): Durant la primera jornada de la trobada es debatrà a porta tancada sobre els últims avenços científics en relació a la medicina personalitzada respiratòria i les implicacions de futur del pacient.

 – Divendres 13 de juny. De la biologia de sistemes a la medicina personalitzada (From Systems biology to personalized medicine): Es presentaran les principals línies de recerca i conclusions del dia anterior en un simposi obert a un col·lectiu professional.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere