El professor de la URV Robert Sala dirigeix les excavacions dels jaciments d’Orce (Granada)
La cinquena campanya consecutiva d’excavacions i investigació en els jaciments prehistòrics d’Orce (Granada), que ha començat aquest dilluns i durarà fins al 6 de juliol, està dirigida pel professor titular de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i investigador de l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social de Tarragona (Iphes), Robert Sala.
Els treballs se centren especialment a les zones de Fuente Nueva 3 i Barranco León, mentre que entre el 8 de juliol i el 3 d’agost ho faran a Venta Micena: les tasques estan incloses en el projecte ‘Primeres ocupacions humanes al Pleistocè Inferior de la Conca Guadix-Baza, Orce (Granada)’.
En un comunicat enviat per la Junta d’Andalusia, el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Luciano Alonso, ha destacat els avenços científics aconseguits, que es posen de manifest en diverses publicacions especialitzades, la qual cosa atorga a Orce “la dimensió internacional que mereix”, així com la “dimensió social del patrimoni, en què la ciutadania pot veure i rebre explicacions sobre les tasques arqueològiques”.
La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport destina a aquesta campanya 92.848,48 euros dels 314.189,81 previstos per al Projecte General d’Investigació.
A més d’excavacions, aquesta temporada estan previstos estudis i mostrejos d’altres zones; en les prospeccions i anàlisis de resultats hi participen uns 15 investigadors i uns 70 estudiants d’universitats andaluses i d’altres comunitats.
Sota la direcció de Sala, l’equip està integrat per especialistes en arqueologia, la paleoecologia, la paleontologia, la paleoantropologia, la geologia, la restauració o la didàctica, i procedents d’institucions diverses com l’Iphes, les universitats de Granada i Màlaga, la URV, la Universitat d’Alcalá de Henares-Institut Carlos III, el Museu de Granada, el Museu Municipal d’Orce i el Centre Nacional d’Investigació sobre l’Evolució Humana (Cnieh).
La zona arqueològica de la Conca d’Orce (ubicada geogràficament dins de la Conca Guadix-Basa) ha estat declarada Bé d’Interès Cultural (BIC) pel Decret 335/2012 de 17 de juliol, i pot considerar-se actualment un dels més importants enclavaments geològics i arqueo-paleontològics a escala mundial.
La seva importància radica, entre altres factors, en la possibilitat que permet la reconstrucció paleoecològica dels primers hàbitats humans del continent europeu, així com l’estudi de l’evolució de la fauna i flora del pleistocè inferior i la seva interacció amb les comunitats humanes més antigues.
Tant per la varietat com per la densitat de vestigis paleontològics es pot considerar aquesta unitat un dels punts d’Europa més ben conservats per a aquest marc temporal.
Socialització del patrimoni
Com a l’anterior campanya, els dissabtes hi haurà jornades de portes obertes de manera que el públic pugui veure ‘in situ’ la intervenció i rebi una explicació detallada per part dels propis investigadors.
De la mateixa manera que la formació d’investigadors –que es basa en la presència d’estudiants en el projecte–, la ‘socialització’ del patrimoni també està entre els objectius del projecte.
Aquestes altres accions han rebut una alta participació: tant la Fira de la Prehistòria d’Orce de l’estiu passat, les conferències divulgatives realitzades a la Universitat de Màlaga durant els cursos acadèmics 2012-2013 i 2013-2014; o el curs ‘Orce i els secrets de l’Evolució Humana a Europa’ (novembre del 2013) han observat una altíssima presència tant de públic com d’estudiants d’Educació Secundària.
Pel que fa al pla purament científic, les metes són el coneixement de les característiques bàsiques de les primeres ocupacions humanes a la Conca Guadix-Basa, l’establiment i periodització de les seves fases, l’estudi dels factors que van poder intervenir en la seva evolució, i el mitjà paleoecològic i paleogràfic en què es va desenvolupar; també s’analitza la seva relació amb el marc regional europeu, i es promou la difusió i valoració d’aquest conjunt tan destacat.
El balanç d’aquest projecte és altament satisfactori: s’han datat els jaciments de Barranco León i Fuente Nueva 3 al voltant d’1,4 milions d’anys. S’han publicat nombrosos articles científics sobre assumptes com el registre fòssil de l’Homo de Fuente Nueva 3 –que suposa la presència d’homínid més antiga a la península Ibèrica–, la fauna documentada en els jaciments d’Orce, i les relacions de competència entre humans i altres mamífers en aquest entorn, entre d’altres.
Aquestes campanyes estan donant a Orce la dimensió internacional que la seva riquesa patrimonial mereix, el que es comprova amb la publicació dels citats estudis en congressos internacionals, com el fet a Tel Aviv –on es va presentar la tecnologia lítica d’Orce com una de les més primitives d’Europa– o l’article sobre Orce publicat en un monogràfic de la Unesco dedicat al patrimoni mundial en evolució humana.
En la línia de la difusió internacional, hi ha prevista una sessió monogràfica sobre Orce al congrés de la Unió Internacional de Ciències Prehistòriques i Protohistòriques que es realitzarà a Burgos el setembre vinent.♦